Η Σκοτεινή είναι ένα σπήλαιο στα Θαρρούνια του δήμου Κύμης Αλιβερίου, στην Εύβοια. Βρίσκεται στη θέση «κακαλίτσα» σχεδόν στην κορυφή μιας απότομης χαράδρας ενός ασβεστολιθικού βουνού με ύψος 440 μέτρα. Η Σκοτεινή ήταν σπήλαιο γνωστό για του κατοίκους των Θαρρουνίων από τότε που κατοικήθηκε η περιοχή, αλλά ανακαλύφθηκε επίσημα το 1974. 

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Πολιτισμού, το σπήλαιο έχει μήκος περίπου 80μ. και πλάτος 20-40μ. στην κεντρική ευρύχωρη αίθουσα, η οποία είναι προσβάσιμη από την είσοδο διαμέσου μακρού στενού διαδρόμου που φέρει μικρές κόγχες στο δυτικό του τμήμα. Το σπήλαιο έχει φτωχό λιθωματικό διάκοσμο και επικλινή διαμόρφωση στο βαθύτερο τμήμα του.

Το σπήλαιο αυτό πιστοποιεί την παρουσία του ανθρώπινου παράγοντα στην περιοχή ήδη από τη νεότερη νεολιθική περίοδο. Μέσα στο σπήλαιο ανακαλύφθηκε πανίδα της Πλειστόκαινης περιόδου όταν ζούσε ο άνθρωπος της Μέσης παλαιολιθικής περιόδου, που ήταν Κυνηγός αγρίων προϊστορικών ζώων. Βρέθηκαν επίσης οστά πολλών ζώων μεταξύ των οποίων και ένα απολιθωμένο μηριαίο οστό, που ανήκει στο Ημιόρθιο Ελληνοπίθηκο, ο οποίος έζησε πριν από ένα εκατομμύριο χρόνια και είναι πιο εξελιγμένος από του Δρυοπίθηκους και τους Μεσοπίθηκους, αντιπρόσωποί τους έχουν βρεθεί στον Ελλαδικό χώρο (Μακεδονία, Πικέρμι κ.α.).

Στις ανασκαφές του 1986 ήλθαν στο φως πλήθος από ευρήματα της περιόδου 5300-3400 π.Χ. και δύο ανθρώπινοι σκελετοί της νεολιθικής περιόδου. Εντύπωση προκαλούν ένα σπάνιο αποτύπωμα υφάσματος ή κεντήματος πάνω σε όστρακο, καθώς και διάφορα αποτυπώματα πλέγματος καλαθιού στη βάση μεγάλων άβαφων αγγείων, πέραν όμως των ευρημάτων της Σκοτεινής υπάρχουν ευρήματα και στην ευρύτερη περιοχή του χωριού. Πολλά από αυτά τα ευρήματα μπορεί να θαυμάσει κανείς σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Χαλκίδας.

Πώς θα πάω: Από Χαλκίδα, κατευθύνεστε προς Νότια Εύβοια και Αλιβέρι, περνάτε το χωριό Λέπουρα και συνεχίζετε ευθεία προς Κύμη (υπάρχει διασταύρωση που οδηγεί προς Κάρυστο). Μετά την Πλατάνα, θα βρείτε το Στόμιο. 

Στον χάρτη

ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Παρακαλώ περιμένετε…