Το Άνω Κουρούνι είναι ένα μικρό χωριό 60 μονίμων κατοίκων, χτισμένο σε υψόμετρο 280 περίπου μέτρων, με πανοραμική θέα το καταγάλανο Αιγαίο και τη Σκύρο. Το χωριό πήρε το όνομά του από τον αρχαίο οικισμό που ήταν χτισμένος στην ίδια περιοχή με την ονομασία Κορώνη (στέμμα), Κορώνα-Κουρούνα. Χωριό όμορφο, πράσινο και καθαρό, από τα λίγα που συνδυάζουν τις ανέσεις του καιρού με την παράδοση. Υπάρχουν πολλά αξιοθαύμαστα πράγματα να δείτε, αλλά και να κάνετε, ειδικά άμα είστε λάτρης της φύσης και της παράδοσης. 

 Φυσικές Πηγές

Στο χωριό υπάρχουν δύο φυσικές πηγές που εδώ και χρόνια δεν σταμάτησαν ποτέ να τρέχουν.

Την πρώτη πηγή οι κάτοικοι του χωριού την αποκαλούν «Βρύση» και βρίσκεται στην άκρη του χωριού, δίπλα στην εκκλησία της Παναγίας. Εδώ και πολλά χρόνια η πηγή αυτή τροφοδοτούσε το χωριό με το νερό που χρειαζόταν και μέχρι το ’70 υπήρχαν και δημοτικές Πλύστρες, όπου εκεί γίνονταν οι συναντήσεις όλου του χωριού για το πλύσιμο των ρούχων. Μετά ωστόσο την ανάπλαση του χώρου, καταστράφηκαν. Ο προαύλιος χώρος της πηγής είναι διαμορφωμένος με παγκάκια και δέντρα, για τους επισκέπτες που ψάχνουν δροσιά κάτω από τη σκιά των όμορφων δέντρων.

Η άλλη πηγή βρίσκεται στη νότια πλευρά του χωριού στην τοποθεσία «Πηγαδάκι». Περιτριγυρισμένη από δέντρα, ξεχωρίζει για την ποιότητα του νερού της και το έντονο φυσικό στοιχείο που την περιβάλει.

Πύργος

Στη Β.Α μεριά του χωριού, χτισμένος πάνω σε ένα λόφο, αγκαλιασμένος από πουρνάρια, σώζεται μισοερειπωμένος πύργος, με μεγάλους γωνιόλιθους και ακανόνιστες κοκκινόπετρες από γρανίτη, τις ξακουστές κολιαρίτικες πέτρες. Υπάρχει γραφικό μονοπάτι που οδηγεί στον περιβάλλοντα χώρο, όπου μπορείτε να θαυμάσετε τη θέα, αλλά και την υπέροχη κατασκευή του πύργου. Λόγω του πύργου, το χωριό ονομαζόταν παλαιότερα «Πύργος Κουρούνι», διότι ο πύργος ήταν σε θέση που επέτρεπε την ανταπόκριση με τους πύργους Κήπων, Τραχηλίου, Καδίου, Πύργου κ.λ.π.

Φράγκικος πύργος, χωριό Άνω Κουρούνι. Φωτογραφία: ©Βασίλης Συκάς, για τον Δήμο Κύμης-Αλιβερίου
Φράγκικος πύργος, χωριό Άνω Κουρούνι. Φωτογραφία: Αρχείο Δήμου Κύμης-Αλιβερίου

Ο ηφαιστειογενής λόφος της Κολιαρής

Ο ηφαιστειογενής λόφος που βρίσκεται δίπλα στο χωριό δημιουργήθηκε από το ηφαίστειο του Οξύλιθου και υψώνεται περίπου στα 350 μέτρα. Την εποχή της τουρκοκρατίας οι Κουρουνιάτες (κάτοικοι του χωριού), χρησιμοποιούσαν το λόφο κυρίως για τις καλλιέργειες των σιτηρών τους και την εξόρυξη πέτρας. Πέτρα κόκκινη, εύκαμπτη που εύκολα την πελέκαγαν μάστορες, περιζήτητη για την κατασκευή σπιτιών, με την οποία είναι χτισμένη σχεδόν όλη η περιοχή, τα ομορφότερα κτίρια και οι ναοί. Υπάρχουν πολλά παλιά νταμάρια διάσπαρτα στο λόφο, όπου τώρα πλέον δεν λειτουργούν, αλλά υπάρχουν εκεί για να θυμίζουν μια άλλη εποχή. Έτσι ο λόφος με τον καιρό διαμορφώθηκε σχεδόν όλο πεζούλες, με μάντρες πέτρινες, με πολλά μονοπάτια που μέχρι και σήμερα διασώζονται και χρησιμοποιούνται.

Τα τελευταία 100 χρόνια ο λόφος έχει σταματήσει να καλλιεργείται και η φύση τον έχει καλύψει με ένα ποικιλόμορφο δάσος, με πολλά είδη χλωρίδας που συνυπάρχουν όλα μαζί (όπως πουρνάρια, φιλίκια, πεύκα, κουμαριές, δρυς, σφεντάμια και πολλά άλλα), καθιστώντας το δάσος ωφέλιμο και μοναδικό στην περιοχή. Αυτό δίνει τη δυνατότητα να γίνονται αρκετές δραστηριότητες από τους φυσιολάτρες και όχι μόνο.

Κάποιες από τις δραστηριότητες είναι η πεζοπορία και τρέξιμο, αφού υπάρχουν πολλά μονοπάτια που τρυπώνουν μέσα στο δάσος, περνώντας από τις δίνες των παλιών νταμαριών και πολλά γραφικά σημεία με ξύλινα παγκάκια διάσπαρτα, εικονοστάσια μικρά πέτρινα και τις δύο φυσικές πηγές του χωριού.

Επίσης υπάρχει ποδηλατικό μονοπάτι τύπου endouro με στοιχεία downhill, που έχει δημιουργηθεί από μια ομάδα εθελοντών ποδηλατιστών τα τελευταία δύο χρόνια και ξεκινάει από την κορυφή του λόφου (στην κεραία κιν. τηλεφωνίας) και καταλήγει στους πρόποδες του με ακτίνα περίπου 1,5 χιλιόμετρο, τεχνητή πίστα με πολλά ντροπ, σχεδόν παντού μπρερμ καλοστημένη και σχετικά εύκολη.

Άλλες δραστηριότητες που γίνονται είναι το κυνήγι, η μελισσοκομία, η κτηνοτροφία και η περισυλλογή άγριων βοτάνων.

Πάρκο βρύσης

Το παρκάκι αυτό βρίσκεται δίπλα στην φυσική πηγή της βρύσης, όπου υπάρχει ένα ξωκλήσι της Παναγίας το οποίο είναι 200 τ.μ, με πλακόστρωτους διαδρόμους, παγκάκια και διάφορα δέντρα.

Εκεί γίνονται κάποιες εκδηλώσεις το καλοκαίρι με τον εκπολιτιστικό σύλλογο, φέρνοντας κοντά όλο το χωριό και προσελκύοντας επισκέπτες από άλλα χωριά, απολαμβάνοντας το υπέροχο τοπίο και τη φιλοξενία του χωριού.

Χωριό Άνω Κουρούνι. Φωτογραφία: ©Βασίλης Συκάς, για τον Δήμο Κύμης-Αλιβερίου
Χωριό Άνω Κουρούνι. Φωτογραφία: ©Βασίλης Συκάς, για τον Δήμο Κύμης-Αλιβερίου

Εκκλησίες βυζαντινού ρυθμού

Στο Άνω Κουρούνι υπάρχουν έξι εκκλησίες χτισμένες με πέτρα βυζαντινού ρυθμού.

  • Η Αγία Παρασκευή, γιορτάζει στις 26 Ιουλίου, όπου διοργανώνεται από το Σύλλογο υπαίθριο τσιμπούσι με φαγητά που φέρνουν γυναίκες έχοντας ετοιμάσει από το σπίτι τους με μεράκι. Στον προαύλιο χώρο δημιουργείται ένας μπουφές και σερβίρονται στους επισκέπτες και τους προσκυνητές της εκκλησίας, συνοδεύοντας το φαγητό με χορούς και πολλή διασκέδαση.
  • Ο Άγιος Γιάννης.
  • Ο Άγιος Πολύκαρπος, γιορτάζει στις 23 Φεβρουαρίου, όπου το κατακλύζουν προσκυνητές από όλα τα χωριά ως θαυματουργό.
  • Οι Άγιοι Απόστολοι, γιορτάζει στις 29 Ιουνίου, όπου στήνεται κ εκεί μπουφές με διάφορα γλυκά, λικέρ και χυμούς που προσφέρονται στον κόσμο μετά από την αρτοκλασία. Εκεί γίνεται και η γιορτή του Αγίου Φανουρίου, οπού και πάλι οι γυναίκες του χωριού παίρνουν πρωταγωνιστικό ρόλο, φέρνοντας η κάθε μία από το σπίτι της, με τη δική της συνταγή, τη γνωστή φανουρόπιτα.
  • Η Ευαγγελίστρα, ως προστάτης του χωριού αυτού δεσπόζει στην κορυφή του χωριού και είναι η κεντρική και μεγαλύτερη εκκλησία του Κουρουνίου.
  • Η Παναγία της Θεοτόκου, γιορτάζει στις 15 Αυγούστου, όπου γίνεται και η ετήσια συνάντηση του χωριού.
Κοίμηση της Θεοτόκου, χωριό Άνω Κουρούνι. Φωτογραφία: ©Βασίλης Συκάς, για τον Δήμο Κύμης-Αλιβερίου
Κοίμηση της Θεοτόκου, χωριό Άνω Κουρούνι. Φωτογραφία: ©Βασίλης Συκάς, για τον Δήμο Κύμης-Αλιβερίου

Παραγωγή ντόπιων προϊόντων

Οι Κουρουνιάτες εδώ και αιώνες κρατάνε τις παραδόσεις τους και συνεχίζουν πιστά να παράγουν Α’ ποιότητας προϊόντα όπως: αποξηραμένα σύκα, αγνό παρθένο ελαιόλαδο και διάφορα γλυκά του κουταλιού.

Κάποια από τα προϊόντα εκτίθενται στο παραδοσιακό μπακάλικο του χωριού. Κάποια από τα προϊόντα που μπορείτε να βρείτε είναι: πολλά βότανα της περιοχής, τυρί, λάδι, διάφορες ελιές, βιολογική σάλτσα ντομάτας, γλυκά, χειροποίητα ζυμαρικά, αποξηραμένα σύκα, ντόπιο κρασί, κηραλοιφή, βαλσαμέλαιο κ.α.

Αθλητικές εγκαταστάσεις 

Το Άνω Κουρούνι είναι από τα χωριά που στηρίζουν και αγαπάνε τον αθλητισμό, με πολλές αθλητικές εγκαταστάσεις. Στο χωριό μπορεί κανείς να βρει γήπεδο μπάσκετ, ποδοσφαίρου 5×5 και βόλεϊ, όπου και διοργανώνονται αγώνες, κυρίως τον Δεκαπενταύγουστο, μαζί με τον εκπολιτιστικό σύλλογο του χωριού. Τέλος το χωριό διαθέτει γυμναστήριο 100 τ.μ, εξοπλισμένο με πολλά όργανα και είναι διαθέσιμο στο κοινό όλο το χρόνο.

Παιδική χαρά

Κάτω από τη σκιά του πύργου στη Β.Α μεριά του χωριού βρίσκεται η παιδική χαρά, σε μια γραφική γωνιά με πανοραμική θέα το αιγαίο. Η παιδική χαρά είναι ανακαινισμένη και πλήρης εξοπλισμένη με όργανα παιδικής ψυχαγωγίας, παγκάκια και δέντρα. Οι γονείς μπορούν να απολαύσουν τον καφέ τους στο ήσυχο και καταπράσινο τοπίο, επιβλέποντας τα παιδιά στον ειδικά διαμορφωμένο αυτό χώρο.

Διαμονή

Στο Άνω Κουρούνι υπάρχει δημοτικός ξενώνας δυνατότητας φιλοξενίας 6 ατόμων, με 3 διαφορετικά δίκλινα δωμάτια. Η ομορφιά της φύσης, το πράσινο που απλώνεται ολόγυρα και η πανοραμική θέα χαρίζουν στον επισκέπτη ηρεμία και γαλήνη και καθιστούν τον ξενώνα έναν αισθητικά όμορφο και άνετο τόπο διαμονής, ο οποίος είναι εξοπλισμένος με air- condition και θερμοσίφωνες για ζεστό νερό. Το δημοτικό ξενώνα το διαχειρίζεται η Κοινότητα και οι κρατήσεις των δωματίων γίνονται κατόπιν συνεννόησης με τον πρόεδρο του χωριού.

Υπάρχει επίσης ξενοδοχείο στο χωριό, με ταβέρνα και καφέ – μπαρ.

Βρείτε μας στον χάρτη