Το Αλιβέρι είναι μία σύγχρονη κωμόπολη, η οποία παρουσιάζει σημαντική οικονομική και εμπορική δραστηριότητα. Βρίσκεται 52 χλμ. νοτιοανατολικά από την έδρα του Νομού, Χαλκίδα. Είναι χτισμένο αμφιθεατρικά πάνω σε λόφους και βρίσκεται σε απόσταση 2 χλμ. από τις ακτές του Ευβοϊκού Κόλπου. Επίνειο και λιμάνι του Αλιβερίου είναι ο Κάραβος, που αποτελεί και το τουριστικό κέντρο της περιοχής.

Άγιος Ιωάννης

Ο οικισμός Άγιος Ιωάννης έχει δυτικά του το Παρθενιάτικο ρέμα Κουστουμάλου και έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός. Είναι και το χωριό που γεννήθηκε ο μακαριστός Γέροντας Πορφύριος. Ο παραθαλάσσιος οικισμός Ακτή Νηρέως είναι χτισμένος αμφιθεατρικά, πάνω από την ομώνυμη παραλία. Είναι ιδανική για κολύμπι αλλά και wind- surfing, τις ημέρες που έχει αέρα. Κοντινή παραλία είναι και το Καλάμι. Είναι αμμώδης, ιδανική για τις μέρες με αέρα, αφού σχεδόν ποτέ δεν την πιάνει ο αέρας.
περισσότερα

Άγιος Λουκάς

Ο όμορφος αγροτικός οικισμός Άγιος Λουκάς, είναι χτισμένος σε λόφο, όπου κατά την αρχαιότητα υπήρχε Δήμος της αρχαίας Ερέτριας. Έλαβε το όνομα από τον Όσιο Λουκά το Στειριώτη, που ασκήτευσε στην περιοχή. Το σύνολο του πληθυσμού απασχολούνταν στα λιγνιτωρυχεία του χωριού. Η γραφική πλατεία του είναι γεμάτη ταβέρνες, ιδανική επιλογή για όσους ψάχνουν λίγη δροσιά τα καλοκαιρινά βράδια. Τα γεωγραφικά όρια του Αγίου Λουκά συμπληρώνονται με τους οικισμούς Παραμερίτες και Πρινιάς.
περισσότερα

Αλιβέρι

Το Αλιβέρι είναι η έδρα του Δήμου με πάνω από 5.000 κατοίκους και αποτελεί μία σύγχρονη κωμόπολη με σημαντική οικονομική, εμπορική, βιομηχανική, βιοτεχνική και πολιτιστική δραστηριότητα. Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω σε λόφους, σε απόσταση 2 χλμ. από τις ακτές του Ευβοϊκού κόλπου. Εκεί, στον Ευβοϊκό, θα βρείτε το λιμάνι και την παραλία του Καράβου, που αποτελεί και το τουριστικό κέντρο της περιοχής με πολλές ταβέρνες, ουζερί, καφέ, μπαρ και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Τους καλοκαιρινούς μήνες και κατά τις βραδινές ώρες, κλείνει η διέλευση για τα αυτοκίνητα, για ανενόχλητες και ασφαλείς βόλτες για μικρούς και μεγάλους. 
περισσότερα

Γαβαλάς

Ο Γαβαλάς, χωριό του δήμου Κύμης-Αλιβερίου, είναι χτισμένος σε υψόμετρο 190 μέτρων πάνω σε λόφο και έχει θέα προς τον Ευβοϊκό. Φαίνεται ότι η περιοχή κατοικείτο από τους αρχαίους χρόνους όπως μαρτυρούν ίχνη οικισμών και σαρκοφάγοι. Σημείο ενδιαφέροντος στον Γαβαλά είναι ο βυζαντινός ερειπωμένος ναός του Αγίου Παντελεήμονα που βρίσκεται κοντά στη μονή Μπερνάγι του Αγίου Γεωργίου Αυλωναρίου. Στον ίδιο λόφο έχει ανακαλυφθεί κεραμοσκεπής τάφος.
περισσότερα

Θαρρούνια

Τα Θαρούνια είναι ένα γραφικό ορεινό χωριό, μέσα στη φύση. Είναι χτισμένο μέσα στη χαράδρα του χειμάρρου Χόνδρου, βόρεια του Παρθενίου και δυτικά του Τραχηλίου. Χτίστnκε το 1666 από τους εναπομείναντες κατοίκους του παλιού χωριού Κακή Πέτρα που αφανίστηκε από πανώλη. Στην περιοχή υπάρχουν σπήλαια, με πιο γνωστό το σπήλαιο της Σκοτεινή, που ανακαλύφθηκε το 1974.
περισσότερα

Καλέντζι

Ο οικισμός Καλέντζι (ή Πράσινο), βρίσκεται χτισμένος στο βάθος μιας μακρόστενης κοιλάδας, που περιορίζεται από βουνά, με διέξοδο μόνο προς τα δυτικά, όπου βρίσκεται η λίμνη του Δύστου. Ένα από τα βουνά είναι και ο Προφήτης  Ηλίας, με υψόμετρο 450 μέτρα, όπου βρίσκεται και το ομώνυμο εκκλησάκι το οποίο γιορτάζει στις 20 Ιουλίου. Το Καλέντζι παρουσιάζει σπηλαιολογικό ενδιαφέρον. Ο ορεινός όγκος του Πρ. Ηλία εμπεριέχει ανεξερεύνητα σπήλαια. Παραλιακά υπάρχει και ο οικισμός Παναγίτσα Πούντα με λίγους κατοίκους. Άλλες παραλίες είναι οι: Πεθαμένος, Τζερεβιά και Ντάμα.
περισσότερα

Παρθένι

Τα δύο χωριά που αποτελούν την ορεινή κοινότητα Παρθενίου, το Παρθένι και η Παναγία, διαθέτουν φυσικό κάλος που γι’ αυτό και μόνο αξίζει να τα επισκεφτεί κάποιος. Το Παρθένι, ήταν ένας από τους αρχαίους Δήμους της Ερέτριας. Στο κέντρο του χωριού υπάρχει ένα παραδοσιακό πέτρινο γεφύρι και δίπλα του, μία παραδοσιακή βρύση από φυσικές πηγές που τρέχει άφθονο νερό όλο το χρόνο. Το χωριό Παναγία, σύμφωνα με την παράδοση, χτίστηκε τα χρόνια της Τουρκοκρατίας από βοσκούς. Η πλατεία του χωριού είναι περιποιημένη και έχουν γίνει λιθοδομές που αναδεικνύουν τον τοπικό χαρακτήρα.
περισσότερα

Τραχήλι

Η Τοπική Κοινότητα Τραχηλίου χαρακτηρίζεται ημιορεινή, με μέσο υψόμετρο 420 μέτρα και με αγροτικό χαρακτήρα. Το χωριό είναι κτισμένο σε τραχύ και πετρώδες έδαφος. Μέσα στο χωριό δεσπόζει ο πασίγνωστος και περίοπτος Πύργος του Τραχηλίου, του 13ου αιώνα. Είναι ενετικός πύργος και έχει κατασκευαστεί σε μια θέση κατοικημένη από την προϊστορική κατά τα φαινόμενα εποχή, καθώς γύρω απ’ αυτόν έχουν ανακαλυφθεί: τοιχεία διαφόρων περιόδων, θεμέλια διαφόρων κτισμάτων, αρχαίο νεκροταφείο, ογκόλιθοι προερχόμενοι πιθανότατα από το αρχαίο κάστρο που δέσποζε στο λόφο, αρχαίο πηγάδι, δίκτυο ύδρευσης και υπόγειες στοές (που συνέδεαν – κατά την παράδοση – το κάστρο με τις περί αυτό οικείες).
περισσότερα