Ένα από τα ομορφότερα χωριά του δήμου με 761 κατοίκους, πάρα πολλά αξιοθέατα και ομορφιές, γραφικά σοκάκια, πέτρινες βρύσες, νερόμυλους, ιερές μονές, κάστρα και ένα από του πιο καλοσυντηρημένους  ενετικούς πύργους στο κέντρο του.

Το Αυλωνάρι είναι κτισμένο αμφιθεατρικά, πάνω σε ένα μικρό και όμορφο λόφο ενώ στα πόδια του, στην περιοχή Χάνια, συναντάμε έναν από τους παλαιότερους ναούς της Ελλάδας, τον  Άγιο Δημήτριο σε σταυροπήστεγο ρυθμό, με σημαντικές τοιχογραφίες στο εσωτερικό.

Χαρακτηριστικά είναι τα αρχοντικά του, τα οποία είναι χτισμένα με μάρμαρο και πέτρα, με σιδερένια κιγκλιδώματα και με τοιχογραφίες στο εσωτερικό τους. Στην περιοχή «Κάναλης» μια ποταμιά με πυκνή βλάστηση, διασώζονται τέσσερις νερόμυλοι. Σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων συναντάμε ιερές μονές και μερικές από τις πιο όμορφες παραλίες, όπως την Μουρτερή, την Κορασίδα και το Καλάμι.

Άγιος Γεώργιος

Χωριό κτισμένο στην προσήνεμη πλευρά δύο λόφων, συγκοινωνεί με παρακαμπτήριο οδό από το Αυλωνάρι. Ονομάστηκε από τον ιερό ναό του Αγ. Γεωργίου, (καθολικό του χωριού) γιορτάζει στις 23 Αυγούστου, στα Εννιάμερα της Θεοτόκου από εικόνα της Παναγίας που υπάρχει στο ναό και την ίδια μέρα γίνεται πανηγύρι στο χωριό. Ένα χωριό με φανερά ίχνη αρχαίων οικισμών σε πολλές θέσεις του. Σε μερικά από τα ιστορικά εκκλησάκια της περιοχής υπάρχουν κομμάτια από αρχαίους ναούς με επιγραφές, ενώ σ’ ολόκληρη τη γύρω περιοχή, έχουν έλθει στο φως νομίσματα, σαρκοφάγοι, προμυκηναϊκοί και μυκηναϊκοί τάφοι.
περισσότερα

Αυλωνάρι

Σε ένα από τα ομορφότερα χωριά του δήμου Κύμης - Αλιβερίου, το Αυλωνάρι, ο επισκέπτης θα δει πάρα πολλά αξιοθέατα και ομορφιές, γραφικά σοκάκια, πέτρινες βρύσες, νερόμυλους, ιερές μονές, κάστρα και ένα από του πιο καλοσυντηρημένους ενετικούς πύργους στο κέντρο του. Είναι κτισμένο αμφιθεατρικά, πάνω σε ένα μικρό και όμορφο λόφο, ενώ στα πόδια του, στην περιοχή Χάνια, συναντάμε έναν από τους παλαιότερους ναούς της Ελλάδας, τον Άγιο Δημήτριο, σε σταυροπήστεγο ρυθμό, με σημαντικές τοιχογραφίες στο εσωτερικό. Χαρακτηριστικά είναι τα αρχοντικά του, τα οποία είναι χτισμένα με μάρμαρο και πέτρα, με σιδερένια κιγκλιδώματα και με τοιχογραφίες στο εσωτερικό τους. Στην περιοχή «Κάναλης» μια ποταμιά με πυκνή βλάστηση, διασώζονται τέσσερις νερόμυλοι. Σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων συναντάμε μερικές από τις πιο όμορφες παραλίες, όπως την Μουρτερή, την Κορασίδα και το Καλάμι.
περισσότερα

Αχλαδερή

Στον γραφικό οικισμό της Αχλαδερής, θα βρείτε δύο από τις πιο γνωστές παραλίες της Εύβοιας, τον Κάλαμο και την Κορασίδα. Η παραλία του Καλάμου έχει λευκό βότσαλο και καταγάλανα νερά. Ένας βράχος στο κέντρο της παραλίας τη χωρίζει σε δύο ακτές, την «Καλή» και την «Κακιά». Έχει ενοικιαζόμενα δωμάτια, αλλά και μαγαζιά για καφέ και φαγητό.  Η παραλία Kορασίδα βρίσκεται κάτω από καταπράσινα βουνά που βρέχονται από το Αιγαίου και έχει μια απέραντη κατάλευκη αμμουδιά και τιρκουάζ νερά. Και εδώ, υπάρχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια και μαγαζιά για καφέ και φαγητό.
περισσότερα

Νεοχώρι

Ο οικισμός του Νεοχωρίου είναι κτισμένος παράλληλα του ποταμού Νηλέα. Η πληθώρα των καταστημάτων που διαθέτει και τα ωραία αξιοθέατα αποτελεί μια καλή επιλογή για στάση των διερχόμενων. Πολύ κοντά, οδικώς, είναι η παραλία του Καλάμου. Απέναντι από το Νεοχώρι, στο λόφο «Μπρέκα», διασώζονται δύο ανεμόμυλοι, σχεδόν ακέραιοι. Στο συνοικισμό της Νικολέτας υπάρχει η παλιά βρύση, όπου την 1η Κυριακή του Μάη, γίνεται πανηγύρι στη «Βρύση της Νικολέτας».
περισσότερα

Οκτωνιά

Η Οκτωνιά, το ημιορεινό χωριό του δήμου Κύμης - Αλιβερίου, αποτελεί τον ιδανικό συνδυασμό βουνού και θάλασσας. Στις ακτές της Οκτωνιάς, που έχουν μήκος περίπου 10 χλμ, βρίσκονται οι γνωστές παραλίες Μουρτερή και Αγίος Μερκουρίος. Η Κεφάλα, στο τέρμα της παραλίας με τον διάσημο βράχο, αποτελεί το σημείο αναφοράς της περιοχής. Στο γραφικό χωριό, που βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 400 μέτρων, ξεχωρίζουν τα πέτρινα σπίτια, το ατελείωτο πράσινο που το περιβάλλει και οι περίτεχνες βρύσες με τρεχούµενα νερά. 
περισσότερα

Οριό

Το Οριό είναι ένας ακόμα καταπράσινος γραφικός οικισμός του δήμου Κύμης Αλιβερίου, πολύ κοντά στις παραλίες του Οξυλίθου και της Μουρτερής, με πολλές εκκλησίες και ξωκλήσια. Εκεί θα βρείτε και τα «Τέμπη» του Οριού, μια κατάφυτη κοιλάδα, από τον κάμπο του Οριού μέχρι το στόμιο της Μουρτερής. Εκτείνεται μεταξύ των λόφων των «Κουβελιών» και δίπλα στις όχθες του ποταμού Νηλέα.
περισσότερα

Πυργί

Το Πυργί είναι ένα παραδοσιακό χωριό μέσα στο πράσινο, ανατολικά της κοιλάδας του χειμάρρου Νηλέως. Παράγει άφθονα και εκλεκτά  κηπευτικά, σιτηρά, λάδι, κρασί. Στην περιοχή λειτουργούν επίσης δύο ταβέρνες με παραδοσιακά εδέσματα. Στο χωριό θα βρείτε τον διατηρητέο Βυζαντινό Ναό Μεταμορφώσεως Σωτήρος, του 13ου αιώνα.
περισσότερα

Ωρολόγι

Ακριβώς στην μέση της Κύμης και του Αλιβερίου, βρίσκεται ο οικισμός του Ωρολογίου. Δίπλα στην εκκλησία του Αγίου Φανουρίου, θα δείτε το κεντρικό ρολόι του χωριού, ένα πραγματικό στολίδι. Το ρολόι είναι διπλής όψης, διαστάσεων 90×40 εκ., ενώ ακριβώς μπροστά του, πάνω στο πεζοδρόμιο, υπάρχουν τα σχέδια δύο ρολογιών, δημιουργημένα με βότσαλα κόκκινου και πράσινου χρώματος. Στο κόκκινο σχέδιο ο δείκτης κοιτά προς την Κύμη, ενώ στο πράσινο ο δείκτης βλέπει προς το Αλιβέρι.
περισσότερα