Χτισμένες αμφιθεατρικά στις πλαγιές του βουνού, ανάμεσα σε Κύμη και Αυλωνάρι, στο κέντρο γραφικών χωριών, γεμάτο με παλιά αρχοντικά σπίτια, εντυπωσιακό φυσικό πλούτο, καταπράσινες ρεματιές με τρεχούμενα νερά, αιωνόβια πλατάνια και τοξωτά πέτρινα γεφύρια δημιουργούν ένα ιδανικό περιβάλλον διακοπών για τους εραστές της φύσης, της γαλήνης αλλά και της περιπέτειας.

Ο επισκέπτης θα δει πολλά διατηρητέα κτίρια όπως:  Το κτίριο ιδιοκτησίας Σταμάτη Κούντριζα στην οδό Λιανοπούλου αρ. 57, το κτίριο ιδιοκτησίας Βασίλη και Ιωάννη Σπανού, το κτίριο ιδιοκτησίας Δημήτρη Ζέρβα στην οδό Λιανοπούλου αρ. 7, το κτίριο ιδιοκτησίας Λάμπρου στην οδό Λιανοπούλου αρ. 50, το κτίριο ιδιοκτησίας Σταυρούλας Κερεμέζη Λιανοπούλου 158, το κτίριο ιδιοκτησίας Γεωργίου Κατσίκα στην οδό Λιανοπούλου, το κτίριο ιδιοκτησίας Κων/νου Καβαθά, το κτίριο του Γεωργίου Κατσίκα, το κτίριο ιδιοκτησίας Κων/νου Τεπεζέ, το κτίριο ιδιοκτησίας Ερασμίας Σιάτρα και το κτίριο ιδιοκτησίας της κοινότητος Κονιστρών.

Οι Βρύσες Καβουρά βρίσκονται έξω από τις Κονίστρες σε ένα κατάφυτο περιβάλλον που είναι ιδανικές για πεζοπορία ενώ υπάρχει και ταβέρνα για τους επισκέπτες.

Άγιος Βλάσης

Στους ανατολικούς πρόποδες του όρους Κοτυλαίων θα βρείτε το χωριό Άγιος Βλάσης, μια ημιορεινή περιοχή γεμάτη βλάστηση. Στο χωριό λειτουργούν δύο παραδοσιακά καφενεία και μία ταβέρνα. Σε υψόμετρο 123 μέτρων στην ευρύτερη περιοχή των Κονίστρων, κοντά στον οικισμό Άγιος Βλάσης, θα βρεθείτε σε ένα αξιοθέατο σπάνιας φυσικής ομορφιάς. Ο λόγος για την πηγή Κολέθρα, μία από τις μεγαλύτερες πηγές στην Εύβοια.
περισσότερα

Άνω Κουρούνι

Το Άνω Κουρούνι είναι ένα μικρό χωριό 60 μονίμων κατοίκων, χτισμένο σε υψόμετρο 280 περίπου μέτρων, με πανοραμική θέα το καταγάλανο Αιγαίο και τη Σκύρο. Το χωριό πήρε το όνομά του από τον αρχαίο οικισμό που ήταν χτισμένος στην ίδια περιοχή με την ονομασία Κορώνη (στέμμα), Κορώνα-Κουρούνα. Χωριό όμορφο, πράσινο και καθαρό, από τα λίγα που συνδυάζουν τις ανέσεις του καιρού με την παράδοση. Υπάρχουν πολλά αξιοθαύμαστα πράγματα να δείτε, αλλά και να κάνετε, ειδικά άμα είστε λάτρης της φύσης και της παράδοσης. 
περισσότερα

Βρύση

Το όνομα «Βρύση» παραπέμπει σε νερό και αυτό είναι που θα βρει άπλετο ο επισκέπτης του χωριού Βρύση στον Δήμο Κύμης Αλιβερίου. Εκτιμάται ότι πήρε το όνομά του από τις βρύσες από τις οποίες υδρευόταν, ή από την αρχαία πόλη «Βρύγχαι» (Γρύγχαι) που ήταν κτισμένη δυτικά της. Το χωριό είναι κτισμένο σε επίπεδη θέση και περικλείεται από τους χειμάρρους της Κολέθρας, Λάδων και Νέδων που σχηματίζουν ισόπλευρο τρίγωνο με τρίτη πλευρά το βουνό Μαυροβούνι. Ιδανικό μέρος για τους λάτρεις της φύσης.
περισσότερα

Κάδι

Το Κάδι είναι χτισμένο σε δίλοφο και υπό την επιβλητική παρουσία των Κοτυλαίων. Στο Κάδι ανήκουν και οι δύο συνοικισμοί Καράδουνα και Τριβωλιάνοι. Στο κέντρο του χωριού δεσπόζει ενετικός πύργος, που στα χρόνια της τουρκοκρατίας, ήταν η κατοικία του Τούρκου πασά Καδή από τον οποίο πήρε και το όνομα του το χωριό. Είναι κτισμένος δίπλα από τον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου. Πριν από πολλά χρόνια είχε χρησιμοποιηθεί ως το δημοτικό σχολείο του χωριού.
περισσότερα

Κάτω Κουρούνι

Ο οικισμός Κάτω Κουρούνι, βρίσκεται στην πλαγιά ηφαιστιογενούς βουνού και βρίσκεται μέσα στο δάσος. Μεταξύ Άνω και Κάτω Κουρουνίου, απέναντι από το εκκλησάκι της Παναγίας, βρίσκεται η πηγή του χωριού. Ο δρόμος είναι μέσα στο πράσινο, ενώ φτάνοντας κανείς στη πηγή μπορεί να χαλαρώσει και να ξεκουραστεί. Ο χώρος είναι διαμορφωμένος με πέτρα και παγκάκια. Ακριβώς πάνω από την πηγή υπάρχει λιθόκτιστο μονοπάτι, που οδηγεί σε καταπράσινο ύψωμα.
περισσότερα

Κήποι

Πηγές, έναν πύργο μέσα στο χωριό ανάμεσα στα σπίτια, μια υπεραιωνόβια ελιά ηλικίας περίπου 2.700 ετών και μια λυγαριά ηλικίας πάνω από 1.000 έτη. Αυτά είναι ορισμένα από τα αξιοθέατα που θα βρείτε στους Κήπους του Δήμου Κύμης Αλιβερίου. Η περιοχή είναι καταπράσινη, πλούσια σε νερά,  ενώ η πέτρα από την Κολιαρή είναι περιζήτητη στην τοιχοποιία λόγω της ιδανικής σκληρότητας και του χρωματισμού της. Ο Ενετικός Πύργος, τα σπίτια και οι εκκλησίες φτιάχτηκαν από αυτή την πέτρα.
περισσότερα

Κονίστρες

Χτισμένες σε υψόμετρο 150 μέτρων ανάμεσα σε Κύμη και Αυλωνάρι, οι Κονίστρες είναι ένας παραδοσιακός οικισμός με πολλά υπέροχα παλιά πέτρινα σπίτια, πολλά εκ των οποίων έχουν κηρυχθεί διατηρητέα. Αποτελεί εμπορικό και διοικητικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής, μιας και είναι η έδρα της δημοτικής ενότητας Κονιστρών. Έχει ζωή και πολλά παιδιά, αφού υπάρχουν σχολεία που καλύπτουν όλα τα επίπεδα εκπαίδευσης. Ο επισκέπτης θα βρει επίσης ξενοδοχείο, ταβέρνες και καφετέριες.
περισσότερα

Κρεμαστός

Ο Κρεμαστός είναι ένα από τα γραφικότερα χωριά του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου. Χτισμένο σε υψόμετρο 230 μέτρων, πάνω σε πευκόφυτο λόφο, που δυστυχώς κάηκε το καλοκαίρι του 2007. Το όνομα του πιθανολογείται πως οφείλεται στη θέση του, «Κρεμαστόν», το οποίο διορθώθηκε σε «Κρεμαστός» το 1940. Εκεί θα βρείτε τη «Μονή Κλιβάνου» (ή Μονή Ζωοδόχου Πηγής), το αρχαιότερο ξωκλήσι. Κτίστηκε κατά την Τουρκοκρατία, τον 16ο ή 17ο αιώνα. Κάποτε στην Μονή αυτή υπηρετούσαν καλόγεροι και τριγύρω της υπήρχαν τα πέτρινα κελιά που διέμενα, τα οποία σήμερα δεν υπάρχουν. Τα άφθονα τρεχούμενα νερά και το ίδιο το εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής συνθέτουν ένα πολύ όμορφο τοπίο.
περισσότερα

Μακρυχώρι

Το Μακρυχώρι είναι ένα ορεινό χωριό, κτισμένο στην πλαγιά ενός μικρού βουνού. Στο χωριό βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, που είναι εκκλησία του 14ου αιώνα, διακοσμημένη με Βυζαντινές τοιχογραφίες και τέμπλο. Κτίστηκε από τον Μιχαήλ Ταμισά, ιταλικής καταγωγής, σύζυγο της Έλενας της Αθηναίας. Μετά από παρότρυνσή της έκτισε πολλούς ακόμα ναούς στην περιοχή. Από τοπικά προϊόντα, αναζητήστε μέλι, τυροκομικά, ρίγανη, τσάι και καρύδια.
περισσότερα

Μανίκια

Οι λάτρεις της αναρρίχησης σίγουρα θα έχουν ακούσει τα Μανίκια. Εκεί διοργανώθηκε το Παγκόσμιο Φεστιβάλ Αναρρίχησης Petzl RocTrip 2022, προσελκύοντας εκατοντάδες επισκέπτες και εντάσσοντας την περιοχή στον παγκόσμιο χάρτη ως κορυφαίος αναρριχητικός προορισμός. Εκτός από την αναρρίχηση, οι λάτρεις της αδρεναλίνης θα βρουν και άλλες δραστηριότητες στα Μανίκια. Όπως River Trekking και πεζοπορία στον ποταμό Μανικιάτη και βουτιές στον μυστικό καταρράκτη.
περισσότερα

Μονόδρυ

Το Μονόδρυ είναι ένας οικισμός χτισμένος σε δύο επίπεδα, με φυσικό χώρισμα τον ποταμό Μανικιάτη. Το Άνω Μονόδρυ είναι αμφιθεατρικά χτισμένο στην πλαγιά ενός καταπράσινου λόφου με θέα την κοιλάδα του ποταμού. Χαρακτηριστικό του χωριού είναι τα πετρόχτιστα σπίτια παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και τα στενά σοκάκια. Το Κάτω Μονόδρυ (ή Χάνια) είναι χτισμένο στον κάμπο, παράλληλα με τον κεντρικό δρόμο. Στην ίδια δημοτική κοινότητα υπάγεται και το Κοίλι.
περισσότερα