Το Κάδι είναι χτισμένο σε δίλοφο και υπό την επιβλητική παρουσία των Κοτυλαίων. Στο Κάδι ανήκουν και οι δύο συνοικισμοί Καράδουνα και Τριβωλιάνοι. Στο κέντρο του χωριού δεσπόζει ενετικός πύργος, που στα χρόνια της τουρκοκρατίας, ήταν η κατοικία του Τούρκου πασά Καδή από τον οποίο πήρε και το όνομα του το χωριό. Είναι χτισμένος δίπλα από τον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου. Πριν από πολλά χρόνια είχε χρησιμοποιηθεί ως το δημοτικό σχολείο του χωριού.

Ξεκινώντας από το Κάδι και ανεβαίνοντας στο ελατόδασος, γνωστό και ως «Καδίτικο», συναντάς στην αρχή θάμνους από αγριόκεδρο, φιλίκια και αρεούς. Στα αριστερά η απόκρημνη χαράδρα και δεξιά το απότομο βουνό. Μετά από 3,5 χλμ. βγαίνουμε από τη χαράδρα και συναντάμε κτήματα με κερασιές και καρυδιές. Μετά από 5 χλμ. συναντάμε το ελατόδασος.

Ο οικισμός Γιάννηδες είναι ένα μικρό γραφικό χωριό, «πνιγμένο» στο πράσινο με ελιές, μουριές, κερασιές και συκιές. Από τις συκιές του βγαίνουν τα περίφημα σύκα Κύμης. Στο χωριό μπορείτε να αγοράσετε σύκα, λάδι, μέλι και κτηνοτροφικά προϊόντα αρίστης ποιότητας.

Το Μνημείο Πεσόντων βρίσκεται κοντά στον οικισμό Γιάννηδες. Το μνημείο του «Αγίου Συμεών», όπου στις 24 Μαΐου του 1944 οι Γερμανοί σκότωσαν 26 άτομα από τους Ταξιάρχες. Τα οστά των συμπατριωτών μας υπάρχουν ακόμα εκεί.

Τα χωριά είναι κατά μήκος στους πρόποδες της οροσειράς «Κοτυλαίων». Πάνω στο βουνό υπάρχουν πολλές σπηλιές. Άλλες έχουν εξερευνηθεί και άλλες όχι. Γι αυτό κάθε χρόνο έρχονται ομάδες σπηλαιολόγων (100-150 άτομα) Έλληνες και ξένοι και ψάχνουν για τις καινούριες σπηλιές.

Την πρωτομαγιά οι κάτοικοι των δύο χωριών, αλλά και των γειτονικών, ανεβαίνουν στο βουνό στην περιοχή της Βρωμονέρα. Είναι ένας χώρος αναψυχής με παγκάκια και απέραντη δροσιά από τις πηγές της περιοχής.

Ενετικός πύργος και Άγιος Δημήτριος, χωριό Κάδι. Φωτογραφία: ©Βασίλης Συκάς, για τον Δήμο Κύμης-Αλιβερίου
Ενετικός πύργος και Άγιος Δημήτριος, χωριό Κάδι. Φωτογραφία: ©Βασίλης Συκάς, για τον Δήμο Κύμης-Αλιβερίου

 

Τοπικά Προϊόντα 

  • Μέλι από τους μελισσοκόμους του χωριού. Παράγουν ελατίσιο μέλι εξαιρετικής ποιότητας.
  • Ελιές Θρούμπες
  • Σύκα

Εκδηλώσεις

  • Γίνονται κάθε χρόνο δύο πανηγυρικές εκδηλώσεις. Η διοργάνωση γίνεται μέσω των συλλόγων που υπάρχουν.
  • Στο βουνό γίνονται αναβάσεις από αυτοκίνητα 4×4 και από μηχανές κρος.

Εκκλησίες 

  • Ο Άγιος Νικόλαος, με το οστεοφυλάκιό του (Κάδι)
  • Ο Άγιος Σεραφείμ (Γιάννηδες)
  • Ο Άγιος Γιάννης (Γιάννηδες)

Βρείτε μας στον χάρτη