Άλλες δραστηριότητες
Η οικία του Γεωργίου Παπανικολάου στην Κύμη
Στην Κύμη Ευβοίας βρίσκεται και η οικία του μεγάλου επιστήμονας και ευεργέτη της ανθρωπότητας, του εφευρέτη του πασίγνωστου TEST PAP, Γεώργιου Παπανικολάου.
Ο Γεώργιος Παπανικολάου γεννήθηκε στην Κύμη Ευβοίας το 1883 και πέθανε το 1962 στο Μαϊάμι της Φλώριδας. Υπήρξε διάσημος γιατρός, βιολόγος και ερευνητής.
Τα πρώιμα χρόνια
Ο Γεώργιος Παπανικολάου γεννήθηκε στις 13 Μαΐου 1883 στην Κύμη . Ο πατέρας του, Νικόλαος Παπανικολάου, ήταν ιατρός. Ασχολήθηκε επίσης με την πολιτική, καθώς διετέλεσε δήμαρχος της πόλης και είχε εκλεγεί και βουλευτής Ευβοίας και Καρυστίας. Ο Γεώργιος Παπανικολάου πέρασε τα παιδικά του χρόνια στην Κύμη, όπου και τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο. Κατόπιν οι γονείς του, τον έστειλαν στην Αθήνα για να τελειώσει το σχολείο.
Το 1898, σε ηλικία 16 ετών και ενώ είχε ήδη ολοκληρώσει τις γυμνασιακές του σπουδές, εισήλθε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έλαβε το πτυχίο του το 1904, σε ηλικία μόλις 21 ετών. Στη συνέχεια εκπλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία. Τότε, ο πατέρας του πρότεινε μεταξύ άλλων να ακολουθήσει το δρόμο του στρατιωτικού ιατρού, την οποία πρόταση απέρριψε.
Ολοκληρώνοντας τις σπουδές του στην Ιατρική Σχολή, επέστρεψε στην Κύμη. Επιστρέφοντας όμως εκεί, συλλογιζόταν το λόγο που έγινε ιατρός, αφού δεν ήθελε να ασκήσει το επάγγελμα αυτό. Καθημερινά, κάνοντας αμέτρητους περιπάτους, στην Κύμη, ήρθε πιο κοντά με τη φιλοσοφία. Ο Φρίντριχ Νίτσε έπαιξε μεγάλο ρόλο στον τρόπο σκέψης του. Επίσης ασχολήθηκε και με τους: Γιόχαν Βόλφγκανγκ Γκαίτε, Ιμμάνουελ Καντ, και Άρθουρ Σοπενχάουερ.
Η Γερμανία και οι ΗΠΑ
Το 1907, με την στήριξη του πατέρα του, μετέβη στη Γερμανία όπου παρακολούθησε μαθήματα βιολογίας και στη συνέχεια άρχισε τις βιολογικές του έρευνες.
Το 1913 αναχώρησε για τις ΗΠΑ όπου και εργάσθηκε ως βοηθός στον κλάδο της ανατομίας στο Πανεπιστήμιο του Κορνέλ. Ακολούθως εκλέχθηκε υφηγητής, έκτακτος καθηγητής και τέλος τακτικός καθηγητής της ανατομίας και ιστολογίας της ιατρικής σχολής του ίδιου Πανεπιστημίου.
Το 1923 εφάρμοσε τη μέθοδό του test pap για τη διάγνωση του καρκίνου της μήτρας. Είναι ο άνθρωπος που χάρισε ζωή στις γυναίκες όλου του κόσμου. Τιμήθηκε με πολλές διακρίσεις.
Το 1949 η Ιατρική σχολή του πανεπιστημίου Αθηνών τον ανακήρυξε επίτιμο διδάκτορα της, ενώ η Ακαδημία Αθηνών το 1957 τον ανακήρυξε επίτιμο μέλος της. Μεταθανάτια του απενεμήθη και το βραβείο του ΟΗΕ.
Προτάθηκε δύο φορές για το Βραβείο Νόμπελ, το 1953 και το 1960. Και τις δύο φορές όμως, η Bασιλική Aκαδημία της Στοκχόλμης αρνήθηκε την βράβευση με την αιτιολογία ότι βραβεύει γιατρούς που είχαν βρει θεραπείες κι όχι πρόληψη. Το λάθος της επιτροπής, φυσικά, σήμερα γίνεται εύκολα αντιληπτό: σύμφωνα με στατιστικές, μετά την εφαρμογή του τεστ Παπανικολάου, τα κρούσματα θανάτου λόγω καρκίνου της μήτρας μειώθηκαν κατά 70%. Ωστόσο είναι θεμελιωτής της ειδικότητας της Κυτταρολογίας. Ο Παπανικολάου δεν πούλησε ποτέ την «πατέντα”» της ανακάλυψης αυτής, αντιθέτως την προσέφερε, στην ανθρωπότητα ολόκληρη, αφιλοκερδώς.
Στην οικία του Παπανικολάου προβλέπεται κατασκευή Μουσείου Γ. Παπανικολάου και ψηφιακού Μουσείου. Ειδικά το ψηφιακό μουσείο θα βοηθήσει στην πολιτιστική αναβάθμιση του δήμου Κύμης Αλιβερίου και θα έχει πολλαπλά οφέλη τουριστικά, οικονομικά και εκπαιδευτικά για τον δήμο και τους δημότες.