Ο οικισμός της Άνω Ποταμίας είναι χτισμένος σε βραχώδη πλαγιά λόφου. Η Ποταμία είναι από τα πιο παλιά χωριά του Δήμου. Ο οικισμός υπάχθηκε το 1836 στον τέως Δήμο Κύμης, όπου και παρέμεινε μέχρι το 1912. Τα σπίτια της Ποταμίας είναι χτισμένα με την γνωστή κόκκινη πέτρα της περιοχής, έχει πολλά αρχοντικά σπίτια καραβοκύρηδων και πολλά στενά δαιδαλώδη σοκάκια. Από τον βράχο, που βρίσκεται στην μπροστινή πλευρά του χωριού και φέρει την ονομασία «Αξάντι», η θέα είναι μοναδική: από τη μια το γαλάζιο του Αιγαίου και από την άλλη ολόκληρο το χωριό, με φόντο το ιδιόμορφο ύψωμα με την «πυραμοειδή» κορυφή και την εκκλησία του Προφήτη Ηλία.

Βορειοδυτικά του οικισμού υψώνεται ο ηφαιστειογενής λόφος του Αγίου Νικολάου ή Καστρί, όπου τοποθετείται η ακρόπολη των κλασικών χρόνων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η επισκέψιμη από το κοινό Αρχαιολογική Συλλογή που στεγάζεται δίπλα στο ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου και περιλαμβάνει ευρήματα κυρίως από το λόφο Καστρί κοντά στο χωριό. Εκεί οι ανασκαφές αποκάλυψαν έναν νεολιθικό, έναν κλασικό και έναν ελληνιστικό οικισμό. Η χρονολόγηση των ευρημάτων ανάγεται μέχρι και την 4η χιλιετία π.Χ..  Κάποιοι συνδέουν αυτόν τον οικισμό με την Αρχαία Κύμη.

Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε το «λιοτρίβι του Κασομούλη», ένα παραδοσιακό ελαιοτριβείο του 1844, που είναι ένα από τα ελάχιστα στην Ελλάδα.

Στις 15 Αυγούστου γίνεται παραδοσιακό πανηγύρι στο καθολικό του χωριού, που χτίσtηκε το 19ο αιώνα από πέτρα και μάρμαρα. Η γιορτή περιλαμβάνει προσφορά στιφάδου στους επισκέπτες του. Επίσης, κοντά στην γιορτή του Προφήτη Ηλία, γίνεται ο ετήσιος χορός του Πολιτιστικού Συλλόγου. Διοργανώνεται επίσης Βραδιά Νεολαίας με τη συμμετοχή συγκροτημάτων από νέους της περιοχής, ενώ γίνεται και μουντιαλίτο στο γήπεδο 5×5. 

Από Συλλόγους, στην Άνω Ποταμίας δραστηριοποιείται από το 1982 μέχρι σήμερα ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Άνω Ποταμίας «Το Καστρί».

Βρείτε μας στον χάρτη