Οι Μαλετιάνοι είναι ένα όμορφο μικρό ορεινό χωριό του δήμου Κύμης Αλιβερίου, νότια του άξονα Βιτάλων – Κύμης. Είναι χτισμένο στην πλαγιά ενός κατάφυτου λόφου, ενώ τα σπίτια είναι χτισμένα με τον γνωστό Ηπειρώτικο τύπο δόμησης. Ένα βασικό χαρακτηριστικό του χωριού είναι οι πολλές και μεγάλες βελανιδιές. Η γέρικη βελανιδιά του Κούσουλα εκτιμάται πως έχει ηλικία 800 ετών. 

Στο τοπικό διαμέρισμα Μαλετιάνων υπάγεται και ο οικισμός Καζάρμα, δυτικά της Κύμης. Εκεί βρίσκεται η είσοδος της πρώτης στοάς λιγνιτωρυχείων της Κύμης που ξεκίνησαν το 1834 και η οποία αποκαλείται «στοά του Όθωνα». 

Τα πετρόκτιστα τα σπίτια, τα πεζούλια, οι βρύσες και τα πηγάδια που ύδρευαν το χωριό, η πετρόχτιστη στοά Φιρές, τα κτήρια, τα πέτρινα σιλό της εταιρείας της εξόρυξης κάρβουνου, παλιά λιοτρίβια, φούρνοι, είναι υπολείμματα μιας παλιότερης δόξας.

Πετρόκτιστη βρύση στους Μαλετιάνους. Φωτογραφια: Αρχείο Δήμου Κύμης Αλιβερίου
Πετρόκτιστη βρύση στους Μαλετιάνους. Φωτογραφια: Αρχείο Δήμου Κύμης Αλιβερίου

Αξιόλογες είναι οι πέντε εκκλησίες του χωριού: η Ευαγγελίστρια (προ του 1850) με το ξυλόγλυπτο τέμπλο του 1851, τα Εννιάμερα (προ του 1850), ο Αϊ- Γιάννης ο Πρόδρομος στην Καζάρμα (το 1878), η Ανάληψη (1931-1995), ο Αγ. Ελευθέριος στον οικισμό Πέρασμα (1953-1999).

Στο χωριό πραγματοποιούνται και σήμερα διάφορες γιορτές από τους κατοίκους του: στις Απόκριες με χειροποίητα  μακαρόνια, ενώ το παραδοσιακό πανηγύρι γίνεται 22-23 Αυγούστου, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μαλετιάνων. 

Τοπικά προϊόντα

  • Σύκα
  • Κεράσια
  • Κάστανα
  • Μήλα
  • Γλυκά του κουταλιού

Βρείτε μας στον χάρτη