Λόγω της γεωγραφικής του θέσης, το χωριό Ενορία, με την πλούσια ναυτική ιστορία, αποτελεί μοναδικό σημείο με υπέροχη θέα. Από την μια πλευρά βλέπεις τον γκριζοπράσινο ελαιώνα και το Αιγαίο Πέλαγος, ενώ από την άλλη, όλη την κοιλάδα του ποταμού Μανικιάτη και τα βουνά μέχρι τα Κοτύλαια. Το χωριό, στρωμένο στο μεγάλο ποσοστό του με κυβόλιθους, προσφέρει στον επισκέπτη μια ευχάριστη περιήγηση στην οποία μπορεί να απολαύσει τα καλοσυντηρημένα πετρόχτιστα σπίτια και τα παλιά αρχοντικά με τις λουλουδάτες αυλές τους.

Ιδιαίτερα σημεία για επίσκεψη είναι:

 • Πλατεία Ναυάρχου Αλεξανδρή. Είναι η κεντρική πλατεία στην είσοδο της Ενορίας όπου βρίσκεται και η προτομή του Ναυάρχου Κωνσταντίνου Αλεξανδρή.
 • Ιερός Ναός Γεννήσεως της Θεοτόκου. Είναι το Καθολικό της Ενορίας και βρίσκεται στην πιο περίοπτη θέση μέσα στο χωριό. Χτισμένος το 1858 είναι πλούσιος σε αναθήματα που έχουν προσφέρει κατά καιρούς οι Ενοριάτες, με πολυτιμότερο και ιστορικότερο τον κεντρικό κρυστάλλινο πολυέλαιο ηλικίας άνω των 100 ετών που προσέφερε ο Ενοριάτης πλοιοκτήτης και καπετάνιος Κωνσταντίνος Κουτέλος. Επίσης εκτίθενται σπάνιες εικόνες, ενώ οι αγιογραφίες της οροφής χρονολογούνται από το 1885.
 • Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου. Κτισμένος το 1886 φιλοξενεί στον προαύλιο χώρο του το Νεκροταφείο της Ενορίας. Εκτιμάται ότι κατασκευάστηκε στη θέση παλαιοτέρου ναού που προϋπήρχε του Ναού της Γέννησης της Θεοτόκου και πιθανώς ήταν το Καθολικό του χωριού.
 • Εξωκκλήσι Αγίας Μαρίνας. Εκτιμάται ότι χτίστηκε επί τουρκοκρατίας ενώ ανακαινίστηκε την δεκαετία του 1950.
 • Εξωκκλήσι Αγίου Νικολάου. Χτίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1950 προς τιμή του προστάτη των ναυτικών και αποτελεί μοναδικό σημείο απεριόριστης θέας προς το Αιγαίο Πέλαγος.
 • Εξωκκλήσι Αγίου Ιωάννου. Χτίσθηκε στη θέση παλαιού Εικοναστασίου την δεκαετία του 1950 και εορτάζει την 29 Αυγούστου, ημέρα μνήμης της αποτομής της κεφαλής του Αη Γιάννη του Προδρόμου.
 • Εξωκκλήσι Αγίας Κυριακής. Βρίσκεται στο δρόμο προς την Πλατάνα και χτίσθηκε το 1964 ως δωρεά δύο Ενοριατών εις μνήμη των γονέων τους. Στον περιβάλλοντα χώρο του Ναού βρέθηκαν αρχαίοι τάφοι κατά τη διάνοιξη του δρόμου Ενορίας – Πλατάνας.
 • Πνευματικό Κέντρο Ενορίας. Ακριβώς μετά την πλατεία στην είσοδο του χωριού. Δημιουργήθηκε από την ανακαίνιση του παλαιού Δημοτικού Σχολείου Ενορίας που είχε κλείσει από το 1978. Είναι ένα διώροφο πέτρινο κτίριο, στο ισόγειο του οποίου στεγάζεται χώρος αναψυχής, ενώ στον όροφο διατίθεται internet και στεγάζεται η Δανειστική Βιβλιοθήκη του Πολιτιστικού Συλλόγου Ενορίας. Η αίθουσα διακοσμείται από παλιές φωτογραφίες και εκεί στεγάζεται το Κοινοτικό Γραφείο ενώ είναι και ο χώρος όπου φιλοξενείται ο Αγροτικός Ιατρός.
 • Εξωκκλήσι Αγίου Γρηγορίου. Χτίσθηκε τέλη του 19ου αιώνα στα ερείπια παλαιού ναού που ήταν το Καθολικό Βυζαντινής Μονής που καταστράφηκε το 1688 και παρέμεινε ερειπωμένος μέχρι τα μέσα του περασμένου αιώνα.
 • Αγίασμα Αγίου Γρηγορίου. Εικονοστάσι προς τιμή του Αγίου Γρηγορίου, χτισμένο πάνω σε μικρή πηγή που αναβλύζει συνεχώς νερό, «Αγιασμένο» σύμφωνα με την παράδοση.
 • Το «Λιοτρίβι». Συνεταιριστικό Ελαιοτριβείο των Ενοριατών που η λειτουργία του ανάγεται στο 1926. Η διασωθείσα μέχρι σήμερα ξύλινη ταμπέλα « ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΕΙ Η ΙΣΧΥΣ» χαρακτηρίζει την ιστορικότητά του, ενώ η ποιότητα του παραγόμενου ελαίου είναι μοναδική.
 • Τοποθεσία «Φυγούλι». Βρίσκεται στο δρόμο προς την Κύμη και έχει μοναδική θέα του λιμανιού στην Παραλία.
 • Τοποθεσία «Ξάντι». Η λέξη προέρχεται από το «ξάγναντο» μιας και η θέα της κοιλάδας του Μανικιάτη Ποταμού και των βουνών μέχρι τα Κοτύλαια είναι μοναδική.
 • Παλαιά Γραμμή. Είναι η διαδρομή του παλαιού σιδηροδρόμου (1918) που μετέφερε κάρβουνο από τις στοές στο Έντζι μέχρι το λιμάνι της Παραλία.

Πολιτιστικός Σύλλογος

Το 1979 δημιουργήθηκε και δραστηριοποιείται μέχρι σήμερα ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ενορίας. Επίσημη ονομασία σύμφωνα με το καταστατικό είναι «Σύλλογος Μελέτης Τοπικών Προβλημάτων Περιοχής Ενορίας – Κύμης Ευβοίας».

Από το 2011 στεγάζεται στο κτίριο του Πρώην Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Ενορίας, στις αίθουσες του οποίου γίνονται οι εκδηλώσεις του Συλλόγου, δηλαδή Γενικές Συνελεύσεις, Εκλογές, Κοπή της Πίτας αλλά και Μουσικές Βραδιές.

Όπως έχει προαναφερθεί, στην πάνω αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Ενορίας συντηρεί Δανειστική Βιβλιοθήκη με αρκετούς τόμους βιβλίων κάθε είδους.

Εκδηλώσεις

Με μέριμνα του Πολιτιστικού Συλλόγου Ενορίας, τα τελευταία χρόνια καθιερώθηκε και γίνονται κάθε χρόνο στον προαύλιο χώρο του Πρώην Δημοτικού Σχολείου ανοιχτά πανηγύρια την Πρωτομαγιά, την παραμονή της Αγίας Μαρίνας (16 Ιουλίου) και την παραμονή της εορτής της Γεννήσεως της Θεοτόκου (7 Σεπτεμβρίου).

Τοπικά προϊόντα

Το βασικότερο παραγόμενο προϊόν είναι το ελαιόλαδο που παράγεται στο παραδοσιακό ελαιοτριβείο της Ενορίας και είναι αρίστης ποιότητας. Να σημειωθεί ότι το 1931 είχε λάβει το «Χρυσούν Βραβείον» στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Επίσης περίφημος είναι ο Ανοριάτικος μπακλαβάς με τα περίπου 85 φύλλα ανοιγμένα στο χέρι.

Βρείτε μας στον χάρτη