Η λίμνη του Δύστου είναι γνωστός υδροβιότοπος της περιοχής. Είναι λίμνη γλυκού νερού και καλύπτεται από καλαμιώνες, ενώ μεγάλο μέρος της έχει αποξηρανθεί. Η θέση της είναι ανάμεσα σε γυμνούς λόφους, ενώ η επιφάνειά της εκτείνεται σε 7.500 περίπου στρέμματα. Μετά την αποξήρανση, στο βυθό της λίμνης διακρίνονταν σε πολλά σημεία χαντάκια, αποχετευτικά έργα, σαρκοφάγοι, λείψανα οικοδομών, βρύσες και άλλα κτίσματα. Η Δύστος ήταν αρχαιότατη δρυοπική πόλη που διέσωσε το αρχαίο της όνομα. Βρισκόταν πάνω σε λόφο ανατολικά της ομώνυμης λίμνης.

Στον Δύστο θα βρείτε και την Αρχαία Ακρόπολη. Στη μέση της κοιλάδας του Δύστου, απομονωμένος, υψώνεται ο λόφος Καστρί. Δυτικά της λίμνης, όπου υπάρχει στενή πεδινή έκταση, εντοπίστηκε προϊστορικός οικισμός, αρχαιολογικός χώρος χαρακτηρισμένος Λόφος Δύστος πλησίον χωρίου Δύστος καθώς και ανατολικώς του λόφου πεδινός χώρος μέχρι της Δημοσίας οδού. Στα βόρεια του οικισμού σε περίοπτη θέση υψώνεται βενετσιάνικος πύργος σε άριστη κατάσταση.

Παραλίες της περιοχής…..

Αργυρό

Η τοπική κοινότητα Αργυρού αποτελείται εκτός από το Αργυρό (πρώην Βύρα) και από τους οικισμούς Πόρτο – Μπούφαλο και Άγιος Δημήτριος. Βρίσκεται στην πλευρά του Ευβοϊκού κόλπου και ειδικά αυτές οι δύο παραθαλάσσιες περιοχές, αναπτύσσονται ταχύτατα. Στο Πόρτο – Μπούφαλο θα βρείτε έναν πανέμορφο όρμο, με καθαρά νερά, που βρίσκουν απάγκιο αρκετά σκάφη αναψυχής τους καλοκαιρινούς μήνες. Υπάρχει ξενοδοχείο που μπορείτε να πάτε και για φαγητό, παραθαλάσσιες ταβέρνες και καφέ. Μπορείτε να κάνετε το μπάνιο σας στην παραλία στη Τσέπι, που είναι οργανωμένη και διαθέτει φάρο. Συνεχίζοντας νότια και σε κοντινή απόσταση θα βρείτε την «Γαλάζια Λίμνη» του Αγίου Δημητρίου, μια μικρή αλλά πανέμορφη παραλία με γαλάζια νερά και λευκή ψηλή άμμο που θυμίζει τροπικό νησί. Θα βρείτε ξαπλώστρες, καφέ και φαγητό.  Πολύ κοντά στην Γαλάζια Λίμνη βρίσκεται ο Άγιος Δημήτριος Αργυρού, μια μεγάλη παραλία με άμμο, που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τις παραλίες του Αιγαίου. Εδώ δεν θα βρείτε σχεδόν ποτέ κύμα ενώ οι ευκάλυπτοι κατά μήκος της παραλίας χαρίζουν άπλετη σκιά.
περισσότερα

Βέλος

Γνωστό και ως «Βελούσια», το Βέλος είναι το πρώτο χωριό που θα συναντήσετε βγαίνοντας από το Αλιβέρι, προς Κύμη. Κοντά στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας, βρέθηκαν πολλά αρχιτεκτονικά μέλη κλασικής εποχής, που μαρτυρούν την ύπαρξη αρχαίου ειδωλολατρικού ναού. Σε απόσταση 100 μέτρων περίπου βορειοανατολικά του οικισμού βρέθηκε το 1907 θολωτός μυκηναϊκός τάφος που χρησιμοποιούταν ως αποθήκη. Σώζεται το κάτω μέρος του. Υπάρχει στο χωριό ενετικός πύργος και ενετικό κάστρο. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «ΤΙΤΘΗ» διοργανώνει το καλοκαίρι διάφορες εκδηλώσεις, μεταξύ των οποίων το πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής, στα τέλη Ιουλίου. 
περισσότερα

Δύστος

Το χωριό Δύστος του Δήμου Κύμης - Αλιβερίου είναι γνωστό κυρίως για την ομώνυμη λίμνη και τα ερείπια της αρχαίας ομώνυμης πόλης. Η λίμνη του Δύστου, γνωστός υδροβιότοπος της περιοχής, είναι λίμνη γλυκού νερού και καλύπτεται από καλαμιώνες, ενώ μεγάλο μέρος της έχει αποξηρανθεί. Στον λόφο Καστρί, ανατολικά από τη λίμνη, υπάρχει η ακρόπολη της αρχαίας Δύστου. Σε περίοπτη θέση υψώνεται ενετικός πύργος, ο οποίος είχε οπτική επαφή με άλλους πύργους στην περιοχή. Σήμερα σώζεται σχεδόν στο αρχικό του ύψος μονάχα η νοτιοανατολική του γωνία.
περισσότερα

Ζάρακες

Οι Ζάρακες (πρώην Ζάρκα), είναι οικισμός κτισμένος σε υψόμετρο 116 μέτρα. Ο παλιός οικισμός, ο Μαχαλά είναι ένα χωριό που διαφύλαξε τον αρχιτεκτονικό του χαρακτήρα μέχρι και σήμερα. Τα σπίτια ήταν ηπειρώτικης αρχιτεκτονικής, πετρόχτιστα παραδοσιακά αρχοντικά. Ο Φρυνιακός είναι μια από τις λίγες παραλίες του Αιγαίου που είναι προστατευμένη από τους ανέμους. Αυτό μπόρεσε να γίνει εφικτό με τους τεχνητούς κυματοθραύστες που φτιάχτηκαν το 2007 στο μέσο του κόλπου και έτσι τα νερά είναι σχεδόν πάντα γαλήνια.
περισσότερα

Κόσκινα

Τα Κόσκινα είναι ένα χωριό με παραδοσιακά στοιχεία. Σε κοντινή απόσταση από το χωριό είναι η παραλία των Κοσκίνων, η Αλμυρίχη ή Αλμυρίκι. Η παραλία ονομάζεται επίσης και Άγιος Νικόλαος, από το ξωκλήσι του Αγίου που βρίσκεται εκεί. Εντυπωσιακοί σχηματισμοί πέτρας, τα γαλαζοπράσινα νερά του Αιγαίου και η άγρια, ερημική ομορφιά του τοπίου, συνθέτουν μια μοναδική εικόνα. Άλλες κοντινές παραλίες είναι το Λιμανάκι και η Μουρτερή. 
περισσότερα

Κριεζά

Ο οικισμός των Κριεζών είναι κτισμένος σε ευήλια θέση, στην άκρη εύφορης πεδιάδας. Μέσα από τον οικισμό περνάει ο δρόμος Αλιβερίου – Καρύστου. Είναι πατρίδα της οικογένειας Κριεζή, διέμενε στη συνοικία Κωτσανάδες, όπου υπάρχουν σήμερα τα εξωκλήσια Άγιος Κωνσταντίνος και Αγία Ελένη και Άγιοι Απόστολοι. Στα Κριεζά μεγάλωσε ο ήρωας της ελληνικής επανάστασης, Νικόλαος Κριεζώτης. Το πραγματικό του όνομα ήταν Νικόλαος Καραχλιάνης και ήταν γεννημένος στο Αργυρό. Στο χωριό υπήρχε ενετικός πύργος από τον οποίο σήμερα σώζονται μόνο ερείπια.
περισσότερα

Λέπουρα

Τα Λέπουρα, αποτελείται από δύο οικισμούς, το «Ανω», που είναι ο παλιός οικισμός και «Κάτω» ή «Χάνια» που είναι ο νέος οικισμός. Ο νέος οικισμός άρχισε να κατοικείται μετά το 1910. Κατά τη διάνοιξη των θεμελίων του ναού της Ευαγγελίστριας βρέθηκαν μάρμαρα και πελεκητοί λίθοι, που χρησιμοποιήθηκαν στην τοιχοποιία σαν δομικό υλικό. Στη θέση Μαγούλα Λαμπούσας ή Λοφίσκος, περίπου 1,5 χιλιόμετρα από τα Λέπουρα και δίπλα στον δρόμο που οδηγεί προς Αυλωνάρι, στήθηκε τον Σεπτέμβριο του 1944 ενέδρα από Έλληνες αντάρτες σε φάλαγγα Γερμανών η οποία μετέβαινε από την Κύμη στη Χαλκίδα. Η φάλαγγα αποδεκατίστηκε. Στη θέση έχει στηθεί ηρώο.
περισσότερα

Πετριές

Η δημοτική κοινότητα Πετριών αποτελείται από δύο βασικούς οικισμούς, τις Πετριές στα ορεινά και τους Αγίους Αποστόλους παραθαλάσσια. Και οι δύο οικισμοί έχουν πολλά να προσφέρουν τόσο τους καλοκαιρινούς αλλά και τους χειμερινούς μήνες. Μπάνιο στα καταγάλανα νερά του Αιγαίου, ουζάκια και φρέσκο ψάρι εκεί που σκάει το κύμα, καφέ και κοκτέιλ είτε στη θάλασσα είτε στο βουνό, ποιοτικά κρεατικά στην πλατεία του χωριού κάτω από τα πλατάνια. Όποιος έχει επισκεφθεί τις Πετριές και τους Αγίους Αποστόλους έστω μια φορά, σίγουρα θα θελήσει να ξαναπάει.
περισσότερα