Σε υψόμετρο 123 μέτρων στην ευρύτερη περιοχή των Κονίστρων, κοντά στον οικισμό Άγιος Βλάσης, θα βρεθείτε σε ένα αξιοθέατο σπάνιας φυσικής ομορφιάς. Ο λόγος για την πηγή Κολέθρα, μία από τις μεγαλύτερες πηγές στην Εύβοια.

Η πηγή βρίσκεται κάτω από έναν επιβλητικό βράχο, μέσα στον οποίο υπάρχει ένα υπόγειο σπήλαιο. Το σπήλαιο αυτό έχει προσελκύει αρκετούς σπηλαιοκαταδύτες, ενώ δεν έχει εξερευνηθεί πλήρως μέχρι τώρα.  

Η πηγή Κολέθρα είναι ένα τμήμα ενός συμπλέγματος που αποτελείται από μικρότερες πηγές, χείμαρρους και καταβόθρες της περιοχής. Ανάλογα με την εποχή, αλλάζει και η ποσότητα του νερού. Τον χειμώνα και την άνοιξη τα νερά είναι περισσότερα, σε βαθμό που να δημιουργείται μια λίμνη, όπως φαίνεται στην φωτογραφία. Η μεγάλη ποσότητα των νερών δημιουργεί επίσης και έναν χείμαρρο, που εκβάλλει στον ποταμό Μανικιάτη. Το φθινόπωρο και το καλοκαίρι, η στάθμη του νερού πέφτει αρκετά.  Η εικόνα λίμνης που δημιουργείται όταν τα νερά είναι πλούσια, είναι μαγική. 

Η περιοχή είναι ιδανική για πεζοπορία, αφού έχει δημιουργηθεί ένα μονοπάτι 300 περίπου μέτρων, παράλληλα με τον χείμαρρο. Το μονοπάτι περνά από παλιά τεχνητά κανάλια που στέλνουν ακόμα το νερό στον παλιό νερόμυλο που θα βρείτε στο τέλος της διαδρομής.

Πρόκειται για ένα χώρο αναψυχής με πρασινογάλανα τρεχούμενα νερά, γεμάτο πλατάνια γύρω – γύρω, λουλούδια και πεταλούδες. Θα βρείτε επίσης τραπεζάκια και παγκάκια, όπου μπορείτε να κάνετε μια στάση για πικ-νικ ή για να πιείτε τον καφέ σας. 

Πρόκειται για μια διαδρομή κατάλληλη και για παιδιά. Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στο Instagram

Πώς θα πάτε: Η Κολέθρα βρίσκεται κοντά στον Άγιο Βλάση, 12 χλμ. νότια της Κύμης και 137 χλμ. από την Αθήνα. Από τον Άγιο Βλάση κατευθυνθείτε προς το χωριό Βρύση στα νότια. Στο μέσο της διαδρομής θα δείτε μια ταμπέλα που σας οδηγεί μετά από λίγα μέτρα στη Κολέθρα.

Πηγή Κολέθρα, χωριό Άγιος Βλάσιος. Φωτογραφία: ©Βασίλης Συκάς, για τον Δήμο Κύμης-Αλιβερίου
Πηγή Κολέθρα, χωριό Άγιος Βλάσιος. Φωτογραφία: ©Βασίλης Συκάς, για τον Δήμο Κύμης-Αλιβερίου

ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Παρακαλώ περιμένετε…