Μνημεία & κάστρα
Αρχαιολογικός χώρος Δύστου
Ο αρχαιολογικός χώρος Δύστου εκτείνεται στον επιβλητικό, βραχώδη και κωνικό λόφο Καστρί, στον δήμο Κύμης Αλιβερίου στην Εύβοια, στην πεδιάδα κοντά στη λίμνη. Εκεί, ακόμα δεσπόζει το επιβλητικό τείχος της αρχαίας πόλης, που χρονολογείται στο πρώτο μισό του 4ου αι. π.Χ.
Η περιοχή εκτιμάται ότι κατοικήθηκε ήδη από τη νεολιθική εποχή. Στα μέσα του 4ου αι. π.Χ. φαίνεται πως ο δήμος του Δύστου έπαιξε κάποιο ρόλο, με τον Φίλιππο Β΄ της Μακεδονίας να προσπαθεί να ελέγξει την πολιτική κατάσταση στην Εύβοια, όταν προσπάθησε να υποκινήσει την Ερέτρια να εξεγερθεί κατά του ολιγαρχικού άρχοντα Πλουτάρχου. Κατά τον 4ο αι. π.Χ. φαίνεται επίσης πως ο οικισμός του Δύστου οχυρώθηκε με ισχυρό τείχος, ενώ η κορυφή του λόφου προστατεύθηκε και με δεύτερο οχυρωματικό περίβολο.
Το τείχος ήταν κτισμένο κυρίως με λιθοπλίνθους και το πλάτος του έφθανε τα δύο μέτρα. Υπήρχαν επίσης ένδεκα πύργοι, περιμετρικά του λόφου. Είχε μια και μοναδική πύλη στα Ανατολικά, που πλαισιώνεται από δύο πύργους, που αποτελεί οχυρωματική τεχνική των κλασικών χρόνων.
Βορειοδυτικά και νότια του λόφου διατηρούνται ερείπια των σπιτιών που χρονολογούνται στους αρχαϊκούς και κλασικούς χρόνους. Για την κατασκευή τους έχει χρησιμοποιηθεί τοπικό μάρμαρο ενώ τα περισσότερα σπίτια ήταν μονόχωρα και ορισμένα είχαν αυλή και στάβλο. Η «Μεγάλη Οικία», που είναι το πιο καλά διατηρημένο σπίτι, βρίσκεται στα ανατολικά του οικισμού, αποτελεί αξιόλογο δείγμα οικιστικής αρχιτεκτονικής του 4ου αι. π.Χ.
Μια επιγραφή, που αναφέρει ΟΡΟΣ ΔΗΜΟ, του 4ου αι. π.Χ., η οποία βρέθηκε λαξευμένη σε φυσικό βράχο, στον περίβολο διώροφου οικήματος στον λόφο των Κοντοσταυλέικων, αποτελεί την πρώτη άμεση μαρτυρία ότι ο Δύστος ήταν δήμος που υπαγόταν στην Ερετριακή επικράτεια.