Ο μεσαιωνικός πύργος στο Τραχήλι βρίσκεται στο κοιμητήριο του οικισμού, πλησίον του ναού της Κοίμησης της Θεοτόκου και είναι ένας από τους σχετικά καλά διατηρούμενους πύργους στην Εύβοια.  

Το ύψος του ξεπερνά τα 22 μέτρα και η κάτοψή του είναι σχεδόν τετράγωνη, 7,40μ. x 7,60μ. Σε αυτόν πραγματοποιήθηκαν εργασίες αποκατάστασης κατά τη δεκαετία 1980.

Στο μνημείο αναγνωρίζονται βασικά μορφολογικά χαρακτηριστικά που εντοπίζονται στους μεσαιωνικούς πύργους της Εύβοιας της εποχής της Λατινοκρατίας, όπως η τοξωτή είσοδος στον όροφο και τα μεγάλα παράθυρα στο ανώτερο επίπεδο.

Εικάζεται, σύμφωνα με μαρτυρίες,  ότι από εκεί περνούσε ο κεντρικός δρόμος (παλαιόστρατα) που συνέδεε την Κύμη με τη Χαλκίδα. Από την κορυφή του μπορεί να κανείς να κατοπτεύσει όλη τη γύρω  περιοχή, από το Αιγαίο μέχρι τον Ευβοϊκό κόλπο.

Μεσαιωνικός πύργος, χωριό Τραχήλι. Φωτογραφία: ©Βασίλης Συκάς, για τον Δήμο Κύμης-Αλιβερίου
Πύργος Τραχηλίου. Προέλευση εικόνας: Αρχείο Δήμου Κύμης – Αλιβερίου. «Τα δικαιώματα επί των απεικονιζομένων μνημείων ανήκουν στο Υπουργείο Πολιτισμού. Copyright Hellenic Ministry of Culture». «O Πύργος Τραχηλίου υπάγεται στην αρμοδιότητα της ΕΦΑ Ευβοίας/ Ephorate of Antiquities of Euboea». «Υπουργείο Πολιτισμού/Ministry of Culture. Οργανισμός Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων/Hellenic Organization of Cultural Resources Development».

Πηγή: Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας, Εταιρεία Ευβοϊκών Σπουδών, τοπικό τμήμα Αλιβερίου

Στον χάρτη

ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Παρακαλώ περιμένετε…