Ο μεσαιωνικός πύργος  του Αλιβερίου υψώνεται  ανάμεσα σε δύο πολύ υψηλές καμινάδες της έως το 2012 πετρελαϊκής μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, του εργοστασίου της ΔΕΗ Αλιβερίου,  κοντά στην ακτή, απέναντι από τον κόλπο του Καράβου.

Διατηρείται σε ιδιαίτερα καλή κατάσταση και είναι επισκέψιμος έπειτα από τις σχετικά πρόσφατες εργασίες αποκατάστασης από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας με χρηματοδότηση της ΔΕΗ. Διαθέτει ισόγειο και τρεις ορόφους, εκ των οποίων ο πρώτος και ο τελευταίος είναι καμαροσκέπαστοι και διατάσσονται σταυροειδώς μεταξύ τους.

Στον πύργο ο επισκέπτης εισέρχεται  από μεταγενέστερα διανοιγμένη θύρα στον ισόγειο χώρο. Από τη μελέτη των μορφολογικών του χαρακτηριστικών αλλά και της κεραμικής που εντοπίστηκε εκεί θεωρείται πιθανό ότι μπορεί να χρονολογηθεί στην περίοδο της Λατινικής κυριαρχίας  και συγκεκριμένα στα τέλη του 13ου έως τις αρχές του 14ου αιώνα.  Επίσης, η θέση του αλλά και η μορφολογία του οδηγούν στο πιθανό συμπέρασμα ότι αποτελούσε πύργο – τελωνείο

Ενετικός Πύργος ΔΕΗ, χωριό Μηλάκι. Φωτογραφία: ©Βασίλης Συκάς, για τον Δήμο Κύμης-Αλιβερίου
Πύργος στη ΔΕΗ Αλιβερίου. Προέλευση εικόνας: Αρχείο Δήμου Κύμης – Αλιβερίου. «Τα δικαιώματα επί των απεικονιζομένων μνημείων ανήκουν στο Υπουργείο Πολιτισμού. Copyright Hellenic Ministry of Culture». « O Μεσαιωνικός Πύργος στη ΔΕΗ Αλιβερίου υπάγεται στην αρμοδιότητα της ΕΦΑ Ευβοίας/ Ephorate of Antiquities of Euboea». «Υπουργείο Πολιτισμού/Ministry of Culture. Οργανισμός Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων/Hellenic Organization of Cultural Resources Development»

Θεωρείται πιθανό ότι ανήκε σε ένα ευρύτερο δίκτυο πύργων της περιοχής,  μεταξύ αυτών και του κοντινού Ριζόκαστρου, οι οποίοι είχαν ο οπτική επαφή μεταξύ τους. 

ΔΕΗ χωριό Μηλάκι. Φωτογραφία: ©Βασίλης Συκάς, για τον Δήμο Κύμης-Αλιβερίου
ΔΕΗ χωριό Μηλάκι. Φωτογραφία: ©Βασίλης Συκάς, για τον Δήμο Κύμης-Αλιβερίου

Πηγές: Εφορεία Αρχαιοτήτων ΕυβοίαςΕταιρεία Ευβοϊκών Σπουδών, τοπικό τμήμα Αλιβερίου

Στον χάρτη

ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Παρακαλώ περιμένετε…