20 Μαΐου 2024

Με μεγάλη επιτυχία διοργανώθηκε ο 2ος Δρόμος Θυσίας «Κακολύρι 1944» - Δείτε τα αποτελέσματα

Με μεγάλη επιτυχία διοργανώθηκε ο 2ος Δρόμος Θυσίας «Κακολύρι 1944», στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης των 80 χρόνων από το Ολοκαύτωμα των Ταξιαρχών της 24ης Μαΐου 1944 από τα Γερμανικά, ναζιστικά στρατεύματα Κατοχής.
 
Οι αγώνες, απόστασης 10.2 km, 4.5 km και 1.5km, διοργανώθηκαν από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ταξιαρχών, το Σάββατο 18 και την Κυριακή 19 Μαΐου 2024, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου, την υποστήριξη των Πολιτιστικών Συλλόγων και των Προέδρων από τα χωριά Πύργος, Ανδρωνιάνοι και Γιάννηδες. Χωριάτα οποία συμμετείχαν και είχαν θύματα στα γεγονότα του Μαΐου 1944.
 

Δείτε μέρος της διαδρομής στο βίντεο

 
 

 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 

Αγώνας Δρόμου Θυσίας 10 km

Διαδρομή: Η διαδρομή του αγώνα είναι απόστασης 10,2 km. Περνάει μέσα από τα χωριό Πύργος, μέσω του μονοπατιού του Μύλου του Σαντά στο χωριό Ανδρωνιάνοι, μέσω χωματόδρομου στο χωριό Ταξιάρχες (Κακολύρι), συνεχίζει μέσω του οικισμού Γιάννηδες και τερματίζει στο  Μνημείο Εκτελεσθέντων.

  

Αγώνας Δρόμου Θυσίας 5 km

Διαδρομή: Η διαδρομή του αγώνα είναι απόστασης 4.5 km. Περνάει μέσα από τα χωριά Ταξιάρχες και Γιάννηδες και τερματίζει στο Μνημείο Εκτελεσθέντων  

 

Αγώνας Δρόμου Θυσίας Μαθητών 1,5 km

(γεννηθέντες το έτος 2009 έως 2015)

Διαδρομή: Η διαδρομή του αγώνα είναι απόστασης 1,5 km. Ακολουθεί και συμβολίζει τη διαδρομή την οποία έκαναν οι εκτελεσθέντες Κακολύριανοι από το σημείο συγκέντρωσης στους προς τον τόπο εκτελέσεως.

 

 
 
Δείτε τον λεπτομερή χάρτη των διαδρομών και των σημείων τροφοδοσίας στο Google Maps
 
 
Η τραγική ιστορία του Καλοκυρίου 
 

Στις 24 Μαΐου 1944, το χωριό Ταξιάρχες (ή Κακολύρι) της περιοχής Κύμης της Ευβοίας έζησε την τραγικότερη μέρα της σύγχρονης ιστορίας του. Γερμανικά στρατεύματα των Ες-Ες εισέβαλαν στο Κακολύρι και επιδόθηκαν σε μια πρωτοφανή σφαγή και καταστροφή του.

Οι Γερμανοί -συνοδεία και των Ταγμάτων Ασφαλείας- άρχισαν να συλλαμβάνουν, χωρίς διάκριση, όλους τους άντρες, ακόμα και 14χρονους εφήβους. Συγχρόνως με τις συλλήψεις, προέβαιναν σε εμπρησμούς των σπιτιών, σε ξυλοδαρμούς και σε απερίγραπτες λεηλασίες και κλοπές.

Εντός του χωριού εξελίχθηκαν σκηνές βίας και εγκληματικής συμπεριφοράς· ακόμα και κατά των γυναικών και των παιδιών. Οι συλληφθέντες άντρες, υπό την απειλή όπλων και ξυλοκοπημένοι, οδηγήθηκαν στην πλατεία του χωριού. Κατόπιν, πεζοί και δεμένοι με σκοινιά μεταφέρθηκαν στα κρατητήρια των Ες-Ες, στις Κονίστρες. Το απόγευμα της ίδιας μέρας οι αιχμάλωτοι εκτελέστηκαν δια τυφεκισμού από γερμανικό απόσπασμα στην τοποθεσία «γέφυρα Καδίου–Γιάννηδων». Μαζί με τους Κακολύριανους -την ίδια ημέρα και στην ίδια τοποθεσία- εκτελέστηκαν 6 ακόμα κάτοικοι των γειτονικών χωριών, από τον Πύργο, τους Ανδρονιάνους, το Βίταλο και το Ωρολόγιο, συνολικά 30 αθώοι άνθρωποι, άμαχοι.

Οι Κακολύριανοι με τη θυσία τους αυτή έγιναν αφανείς και ανώνυμοι ήρωες του μεγαλείου της Ελλάδας. Το αίμα τους ενώθηκε με το αίμα των Ελλήνων στις Θερμοπύλες, στο Μεσολόγγι, στα Καλάβρυτα, στο Δίστομο και πότισε το δένδρο της Ελευθερίας.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ταξιαρχών, έχοντας το χρέος της διατήρησης της ιστορικής μνήμης και στα πλαίσια της αδιάκοπης προσπάθειας για χαρακτηρισμό των Ταξιαρχών ως "ΜΑΡΤΥΡΙΚΟ ΧΩΡΙΟ" από το κράτος, διοργανώνει σε ετήσια βάση τον Δρόμο Θυσίας "Κακολύρι 1944", κοντά στην επέτειο της τραγικής, εκείνης, ημέρας.

SHARE

Παρακαλώ περιμένετε…