09 Μαΐου 2024

Στις 18 και 19 Μαΐου ο 2ος Δρόμος Θυσίας «Κακολύρι 1944»

Και Συναυλία Μνήμης με τους Κοινούς Θνητούς, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης των 80 χρόνων από το Ολοκαύτωμα των Ταξιαρχών της 24ης Μαΐου 1944.

Μετά από μια εξαιρετικά επιτυχημένη διοργάνωση πέρσι, επαναλαμβάνεται και φέτος ο 2ος Δρόμος Θυσίας «Κακολύρι 1944», στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης των 80 χρόνων από το Ολοκαύτωμα των Ταξιαρχών της 24ης Μαΐου 1944 από τα Γερμανικά, ναζιστικά στρατεύματα Κατοχής.
 
Ειδικότερα, οι αγώνες, απόστασης 10.2 km, 4.5 km και 1.5km, διοργανώνονται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ταξιαρχών, το Σάββατο 18 και την Κυριακή 19 Μαΐου 2024, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου, την υποστήριξη των Πολιτιστικών Συλλόγων και των Προέδρων από τα χωριά Πύργος, Ανδρωνιάνοι και Γιάννηδες. Χωριάτα οποία συμμετείχαν και είχαν θύματα στα γεγονότα του Μαΐου 1944.
 
Οι αγώνες θα περιλαμβάνουν:
  • Δρόμο θυσίας 10,2 Km (Σάββατο, 18 Μαΐου 2024)
  • Δρόμο θυσίας 4.5 Km (Σάββατο, 18 Μαΐου 2024)
  • Δρόμος θυσίας μαθητών 1.5 Km (Κυριακή, 19 Μαΐου 2024)

Δείτε μέρος της διαδρομής στο βίντεο που ακολουθεί. 

 
 
Συναυλία Μνήμης 
Εκτός από τους αγώνες, διοργανώνεται το Σάββατο 18 Μαΐου στις 21:00 Συναυλία Μνήμης «Κακολύρι 1944» στο Σχολείο Ταξιαρχών. 
 
Συμμετέχουν οι:
• Μουσική Ομάδα του Παν. Μουσικού Συλλόγου με Λαϊκό και Ρεμπέτικο της Κατοχής.
• Χορευτικός Σύλλογος Κονιστρών με παραδοσιακούς χορούς
• Στο χώρο της συναυλίας θα προβάλλονται βίντεο με θέμα το Ολοκαύτωμα των Ταξιαρχών

 

 

Αγώνας Δρόμου Θυσίας 10 km

Εκκίνηση: Η εκκίνηση του αγώνα θα δοθεί το Σάββατο 18 Μαΐου 2024 και ώρα 17:00 από τη Γέφυρα Σκοτεινής

Διαδρομή: Η διαδρομή του αγώνα είναι απόστασης 10,2 km. Περνάει μέσα από τα χωριό Πύργος, μέσω του μονοπατιού του Μύλου του Σαντά στο χωριό Ανδρωνιάνοι, μέσω χωματόδρομου στο χωριό Ταξιάρχες (Κακολύρι), συνεχίζει μέσω του οικισμού Γιάννηδες και τερματίζει στο  Μνημείο Εκτελεσθέντων.

Σταθμοί τροφοδοσίας με νερά θα υπάρχουν στα χωριά Πύργος, Ανδρωνιάνοι και Ταξιάρχες. Στον τερματισμό θα διανέμεται στους δρομείς νερό (0,5ltr), ενεργειακή μπάρα, και φρούτο.

Αγώνας Δρόμου Θυσίας 5 km

Εκκίνηση: Η εκκίνηση του αγώνα θα δοθεί το Σάββατο 18 Μαΐου 2024 και ώρα 17:10 από τηΓέφυρα Σκοτεινής

Διαδρομή: Η διαδρομή του αγώνα είναι απόστασης 4.5 km. Περνάει μέσα από τα χωριά Ταξιάρχες και Γιάννηδες και τερματίζει στο Μνημείο Εκτελεσθέντων

Σταθμοί τροφοδοσίας με νερά θα υπάρχουν στους Ταξιάρχες. Στον τερματισμό θα διανέμεται νερό (0,5ltr), ενεργειακή μπάρα, και φρούτο.

Και στις δύο διαδρομές θα παρέχεται κάλυψη από Ιατρό, ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και εθελοντές διασώστες.

Αγώνας Δρόμου Θυσίας Μαθητών 1,5 km

(γεννηθέντες το έτος 2009 έως 2015)

Εκκίνηση: Ο αγώνας θα γίνει την Κυριακή 19 Μαΐου 2024 πριντην τέλεση του μνημοσύνουκαι θα έχει ως αφετηρία το Κοινοτικό Γραφείο Ταξιαρχών. Θα συμμετέχουν μαθητές σχολείων και όποιος άλλος επιθυμεί.

Διαδρομή: Η διαδρομή του αγώνα είναι απόστασης 1,5 km. Ακολουθεί και συμβολίζει τη διαδρομή την οποία έκαναν οι εκτελεσθέντες Κακολύριανοι από το σημείο συγκέντρωσης στους προς τον τόπο εκτελέσεως.

Μετά τον τερματισμό των μικρών αθλητών θα ακολουθήσουν, ομιλίες, κατάθεση στεφάνων και προσκλητήριο νεκρών.

Εγγραφείτε εδώ: Δρόμος Θυσίας 2024, Κακολύρι/Ταξιάρχες (1944)

ΚΑΤΑΛΗΚΤΙΚΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΓΓΡΑΦΩΝ Τρίτη 14 Μαΐου 2024

 
Δείτε τον λεπτομερή χάρτη των διαδρομών και των σημείων τροφοδοσίας στο Google Maps
 
 
Η τραγική ιστορία του Καλοκυρίου 
 

Στις 24 Μαΐου 1944, το χωριό Ταξιάρχες (ή Κακολύρι) της περιοχής Κύμης της Ευβοίας έζησε την τραγικότερη μέρα της σύγχρονης ιστορίας του. Γερμανικά στρατεύματα των Ες-Ες εισέβαλαν στο Κακολύρι και επιδόθηκαν σε μια πρωτοφανή σφαγή και καταστροφή του.

Οι Γερμανοί -συνοδεία και των Ταγμάτων Ασφαλείας- άρχισαν να συλλαμβάνουν, χωρίς διάκριση, όλους τους άντρες, ακόμα και 14χρονους εφήβους. Συγχρόνως με τις συλλήψεις, προέβαιναν σε εμπρησμούς των σπιτιών, σε ξυλοδαρμούς και σε απερίγραπτες λεηλασίες και κλοπές.

Εντός του χωριού εξελίχθηκαν σκηνές βίας και εγκληματικής συμπεριφοράς· ακόμα και κατά των γυναικών και των παιδιών. Οι συλληφθέντες άντρες, υπό την απειλή όπλων και ξυλοκοπημένοι, οδηγήθηκαν στην πλατεία του χωριού. Κατόπιν, πεζοί και δεμένοι με σκοινιά μεταφέρθηκαν στα κρατητήρια των Ες-Ες, στις Κονίστρες. Το απόγευμα της ίδιας μέρας οι αιχμάλωτοι εκτελέστηκαν δια τυφεκισμού από γερμανικό απόσπασμα στην τοποθεσία «γέφυρα Καδίου–Γιάννηδων». Μαζί με τους Κακολύριανους -την ίδια ημέρα και στην ίδια τοποθεσία- εκτελέστηκαν 6 ακόμα κάτοικοι των γειτονικών χωριών, από τον Πύργο, τους Ανδρονιάνους, το Βίταλο και το Ωρολόγιο, συνολικά 30 αθώοι άνθρωποι, άμαχοι.

Οι Κακολύριανοι με τη θυσία τους αυτή έγιναν αφανείς και ανώνυμοι ήρωες του μεγαλείου της Ελλάδας. Το αίμα τους ενώθηκε με το αίμα των Ελλήνων στις Θερμοπύλες, στο Μεσολόγγι, στα Καλάβρυτα, στο Δίστομο και πότισε το δένδρο της Ελευθερίας.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ταξιαρχών, έχοντας το χρέος της διατήρησης της ιστορικής μνήμης και στα πλαίσια της αδιάκοπης προσπάθειας για χαρακτηρισμό των Ταξιαρχών ως "ΜΑΡΤΥΡΙΚΟ ΧΩΡΙΟ" από το κράτος, διοργανώνει σε ετήσια βάση τον Δρόμο Θυσίας "Κακολύρι 1944", κοντά στην επέτειο της τραγικής, εκείνης, ημέρας.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ 10 km

Το μήκος της διαδρομής είναι 10,2 χλμ.

Στην κεφαλή του αγώνα θα προηγείται εθελοντής ποδηλάτης της ομάδας TankTrail ενώ ουραγός θα είναι όχημα της εθελοντικής ομάδας FetesClub 4x4. Επίσης καθ’ όλο το μήκος της διαδρομής και με έμφαση στα «δύσκολα σημεία» θα υπάρχουν εθελοντές για καθοδήγηση και υποστήριξη των αθλητών. Ο αγώνας υποστηρίζεται από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και στα τρία χωριά και στο τερματισμό υπάρχει πλήρης υγειονομικός σταθμός του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Αφετηρία είναι η Γέφυρα της Σκοτεινής, σημείο συμβολικό, αφού εκεί είναι ο τόπος της εκτέλεσης ενός Γερμανού αξιωματικού των SS, γεγονός που αποτέλεσε την αφορμή για το Ολοκαύτωμα των Ταξιαρχών.

Η δρομείς αρχικά θα κινηθούν ΒΑ προς Κύμη επί της εθνικής οδού Κύμης – Λεπούρων σε μία ελαφριά ανηφόρα και σε 1,2χλμ θα στρίψουν αριστερά ακολουθώντας το δρόμο προς Πύργο. Η ίδια κλήση και η άσφαλτος συνεχίζει για 1,3 χλμ ακόμα, μέχρι το κέντρο του χωριού Πύργος όπου στο Κοινοτικό Γραφείο η διαδρομή στρίβει αριστερά και γίνεται κατηφορική μπαίνοντας μέσα στα γραφικά, κυρίως τσιμεντένια, σοκάκια του χωριού.

Ο Πύργος είναι ένα γραφικό χωριό 200 περίπου κατοίκων χτισμένο σε υψόμετρο 200 περίπου μέτρων. Χωριό που η νεότερη ιστορία του είναι συνδεδεμένη με τη λειτουργεία των ορυχείων του Έντζ και ένα από τα χωριά που θρήνησε τρία θύματα την 24 Μαΐου του 1944.

Οι κάτοικοι θα υποδεχθούν τους δρομείς με ενθουσιασμό και θα τους εμψυχώσουν καθώς 1,5 χιλιόμετρο μετά ξεκινάει το δυσκολότερο αλλά ίσως και το πιο όμορφο κομμάτι της διαδρομής. Εδώ είναι και ο πρώτος σταθμός νερού. Ακριβώς στο 3ο χλμ η διαδρομή στρίβει δεξιά επί του δρόμου του παλιού ορυχείου της ΚΙΣΕΛΙΚ και για 800 μέτρα είναι χωμάτινη.

Στη συνέχεια ακολουθεί κατάβαση 200 μέτρων που περιλαμβάνει και σκαλιά μέσα στο μονοπάτι του Μύλου του Σαντά.

Μια μαγευτική τοποθεσία που περιλαμβάνει καταρράκτες, δύο πέτρινα γεφύρια καλυμμένα με πυκνή βλάστηση και φυσικά τον γκρεμισμένο πια παλιό νερόμυλο που λειτουργούσε εως το 1965.

Από εδώ, περίπου στο 4ο χλμ, και για ένα ακόμα χιλιόμετρο η διαδρομή περιλαμβάνει μερικά μέτρα πέτρινου και στη συνέχεια χωμάτινου μονοπατιού. Γίνεται αρκετά ανηφορική και λίγο ολισθηρή αν έχει προηγηθεί βροχή. Στο μονοπάτι του Μύλου υπάρχει υγειονομικός σταθμός που στελεχώνεται από εκπαιδευμένους διασώστες καθώς και πλήθος εθελοντών οι οποίοι καθοδηγούν και υποστηρίζουν τους αθλητές.

Συναντώντας τα πρώτα σπίτια των Ανδρονιάνων η διαδρομή γίνεται ξανά ασφάλτινη και η ανηφόρα ηπιότερη. Στο κέντρο του χωριού, ακριβώς στο 5ο χλμ, οι δρομείς θα συναντήσουν τη θερμή υποδοχή των κατοίκων του με χειροκροτήματα και μουσικές. Βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο της διαδρομής τους, στα 252μ. Εδώ υπάρχει σταθμός νερού και υγειονομικός σταθμός.

Οι Ανδρονιάνοι είναι ένα χωρίο περίπου 340 κατοίκων, με πολλά μεγάλα πετρόχτιστα σπίτια. Είναι η πατρίδα του μεγάλου λαϊκού βιολιστή Γιώργου Κόρρου και του ζωγράφου Γιώργου Βαρλάμου. Οι Ανδρονιάνοι είχαν και αυτοί ένα θύμα την ημέρα του Κακολυριάνικου Ολοκαυτώματος.

Βγαίνοντας από το χωριό, στο 5,4 χλμ της διαδρομής, οι δρομείς θα ακολουθήσουν το χωμάτινο μονοπάτι που ξεκινά από την «Πλατεία Γιαννούλη» και συνεχίζει με τον παλιό αγροτικό δρόμο προς τους Ταξιάρχες.

Σε μια μαγευτική, χωμάτινη διαδρομή μέσα στα πεύκα χωρίς σημαντικές ανηφόρες και κατηφόρες οι δρομείς θα απολαύσουν στα αριστερά τους τη θέα μέχρι το Αιγαίο από τους «Πρόποδες των Κοτυλαίων».

Κατά μήκος της χωμάτινης αυτής διαδρομής οι δρομείς δεν θα μείνουν πουθενά μόνοι τους αφού θα υπάρχουν εθελοντές που θα τους υποστηρίζουν και θα τους καθοδηγούν.

Στα 8,2 χλμ όπου η διαδρομή συναντά τη διαδρομή των 5 χιλιομέτρων υπάρχει σταθμός νερού και γίνεται ασφάλτινη μέχρι των τερματισμό. 500 περίπου μέτρα μετά οι δρομείς φτάνουν στο κέντρο του Μαρτυρικού χωριού των Ταξιαρχών με σταθμό νερού και υγειονομικό σταθμό.

Εδώ οι δρομείς θα πρέπει να γνωρίζουν πως πίσω από τη ενθουσιώδη υποδοχή και το ζεστό χειροκρότημα των κατοίκων υπάρχει η έντονη συγκινησιακή φόρτιση, καθώς ο αγώνας αυτός μας υπενθυμίζει την τραγωδία της 24ης Μαΐου 1944, όπου ολόκληρο το χωριό λεηλατήθηκε και κάηκε πάνω από το μισό των σπιτιών του. Οπού το ναζιστικό έγκλημα και ο θρήνος των χαροκαμένων γιαγιάδων μας, άγγιξε τα όρια της παράνοιας!

Οι Ταξιάρχες ή αλλιώς Κακολύρι όπως οι ντόπιοι θέλουν να αποκαλούν το χωριό τους, έχουν πληθυσμό 250 κατοίκων και είναι κτισμένοι σε υψόμετρο 160 μέτρων περίπου. Κάποτε ήταν το χωριό των «κοφινάδων» καθώς εδώ άνθησε η τέχνη της καλαθοπλεχτικής. Το Κακολύρι ανέπτυξε έντονη αντιστασιακή δράση κατά την περίοδο 1942-1944 με πλήθος Κακολύριανων να συμμετέχουν ενεργά στον ΕΛΑΣ ή να υποστηρίζουν έμμεσα μέσω των οργανώσεων του ΕΑΜ.

Από το κέντρο του χωριού και για 1,5 χλμ η διαδρομή χωρίς σημαντικές ανηφόρες και κατηφόρες ακολουθεί τη μαρτυρική πορεία των συλληφθέντων Κακολύριανων προς τον τόπο εκτέλεσης τους όπου και ο τερματισμός και των δύο διαδρομών.

Στον τερματισμό, στους δρομείς θα παρέχονται: νερό, σάντουιτς, μπάρα δημητριακών, χυμός και μπανάνα.

Οι δρομείς και οι παρευρισκόμενοι μπορούν παράλληλα με την τελετή απονομών να επισκεφτούν το μοναδικό Μαυσωλείο που φιλοξενεί τα κρανία και τα οστά των περισσότερων μαρτύρων. Επίσης μπορεί να διαβάσει για την ιστορία του Ολοκαυτώματος και στη συνέχεια να απολαύσει μουσικά και χορευτικά δρώμενα που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ταξιαρχών με αφορμή την ιστορική επέτειο.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ 5 km

Το μήκος της διαδρομής είναι 4,5 χλμ.

Στην κεφαλή του αγώνα θα προηγείται εθελοντής ποδηλάτης της ομάδας TankTrail ενώ ουραγός θα είναι όχημα της εθελοντικής ομάδας FetesClub 4x4. Επίσης καθ’ όλο το μήκος της διαδρομής και με έμφαση στα «δύσκολα σημεία» θα υπάρχουν εθελοντές για καθοδήγηση και υποστήριξη των αθλητών. Ο αγώνας υποστηρίζεται από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και στον τερματισμό υπάρχει πλήρης υγειονομικός σταθμός του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Αφετηρία είναι η Γέφυρα της Σκοτεινής, σημείο συμβολικό, αφού εκεί είναι ο τόπος της εκτέλεσης ενός Γερμανού αξιωματικού των SS, γεγονός που αποτέλεσε την αφορμή για το Ολοκαύτωμα των Ταξιαρχών.

Η δρομείς αρχικά θα κινηθούν Νότια προς Χαλκίδα επί της εθνικής οδού Κύμης – Λεπούρων για 900 μέτρα χωρίς σημαντικές κλίσεις και δεξιά μπαίνοντας στον περιφερειακό δρόμο των Ταξιαρχών. Ακολουθεί ανηφόρα με αρκετή κλίση μέχρι το 1,7 χλμ η οποία γίνεται ακόμα μεγαλύτερη στα τελευταία 200 μέτρα περίπου. Η διαδρομή καθ όλο το μήκος της είναι άσφαλτος και πριν μπει στο χωριό περνάει μέσα από ήπιο αγροτικό τοπίο με πλούσια βλάστηση ανάμεσα σε ελιές και συκιές. Στο πιο δύσκολο κομμάτι της διαδρομής (1,6 χλμ) οι αθλητές θα περάσουν έξω από ξωκκλήσι της Παναγίας απολαμβάνοντας στα αριστερά τους τη θέα προς τους Ταξιάρχες.

Στο 2,2 χλμ οι αθλητές θα στρίψουν αριστερά προς Ταξιάρχες και 100 μέτρα μετά θα συναντήσουν το σταθμό νερού. Εκεί θα συναντήσουν και τη διαδρομή των 10 χλμ η οποία έρχεται από δεξιά τους και πλέον είναι κοινή. 500 περίπου μέτρα μετά οι δρομείς φτάνουν στο κέντρο του Μαρτυρικού χωριού των Ταξιαρχών με σταθμό νερού και υγειονομικό σταθμό.

Εδώ οι δρομείς θα πρέπει να γνωρίζουν πως πίσω από τη ενθουσιώδη υποδοχή και το ζεστό χειροκρότημα των κατοίκων υπάρχει η έντονη συγκινησιακή φόρτιση, καθώς ο αγώνας αυτός μας υπενθυμίζει την τραγωδία της 24ης Μαΐου 1944, όπου ολόκληρο το χωριό λεηλατήθηκε και κάηκε πάνω από το μισό των σπιτιών του. Οπού το ναζιστικό έγκλημα και ο θρήνος των χαροκαμένων γιαγιάδων μας, άγγιξε τα όρια της παράνοιας!

Οι Ταξιάρχες ή αλλιώς Κακολύρι όπως οι ντόπιοι θέλουν να αποκαλούν το χωριό τους, έχουν πληθυσμό 250 κατοίκων και είναι κτισμένοι σε υψόμετρο 160 μέτρων περίπου. Κάποτε ήταν το χωριό των «κοφινάδων» καθώς εδώ άνθησε η τέχνη της καλαθοπλεχτικής. Το Κακολύρι ανέπτυξε έντονη αντιστασιακή δράση κατά την περίοδο 1942-1944 με πλήθος Κακολύριανων να συμμετέχουν ενεργά στον ΕΛΑΣ ή να υποστηρίζουν έμμεσα μέσω των οργανώσεων του ΕΑΜ.

Από το κέντρο του χωριού και για 1,5 χλμ η διαδρομή χωρίς σημαντικές ανηφόρες και κατηφόρες ακολουθεί τη μαρτυρική πορεία των συλληφθέντων Κακολύριανων προς τον τόπο εκτέλεσης τους όπου και ο τερματισμός και των δύο διαδρομών.

Στον τερματισμό, στους δρομείς θα παρέχονται: νερό, σάντουιτς, μπάρα δημητριακών, χυμός και μπανάνα.

Οι δρομείς και οι παρευρισκόμενοι μπορούν παράλληλα με την τελετή απονομών να επισκεφτούν το μοναδικό Μαυσωλείο που φιλοξενεί τα κρανία και τα οστά των περισσότερων μαρτύρων. Επίσης μπορεί να διαβάσει για την ιστορία του Ολοκαυτώματος και στη συνέχεια να απολαύσει μουσικά και χορευτικά δρώμενα που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ταξιαρχών με αφορμή την ιστορική επέτειο.

Πληροφορίες στο site: https://www.dromosthisias.gr
Επικοινωνία:
  • Τηλ.: +306932406512
SHARE

Παρακαλώ περιμένετε…