30 Μαΐου 2023

Στις 17 και 18 Ιουνίου ο 1ος Δρόμος Θυσίας «Κακολύρι 1944»

Στις 17 και 18 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί ο 1ος Δρόμος Θυσίας «Κακολύρι 1944» και η τελετή μνήμης για το ολοκαύτωμα του χωριού στους Ταξιάρχες Κύμης στην Εύβοια. Οι εκδηλώσεις έχουν στόχο να αναδείξουν την τραγική ιστορία του Καλοκυρίου, του πιο πολύπαθου χωριού σε όλη την Εύβοια, το οποίο, στις 24 Μαΐου 1944, πλήρωσε ακριβά το τίμημα της ελευθερίας.

Γερμανικά στρατεύματα των Ες-Ες είχαν εισβάλει εκείνη την ημέρα στο χωριό και, συνοδεία ταγματασφαλιτών, και συνέλαβαν όλους τους άντρες κατοίκους, ακόμη και δεκατετράχρονους εφήβους. Στο διάβα τους έκαιγαν σπίτια, έκαναν λεηλασίες και κλοπές και ξυλοκοπούσαν όποιον βρισκόταν στον δρόμο τους. Η εγκληματική τους συμπεριφορά είχε στραφεί ακόμη και κατά των γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων.

Το ίδιο απόγευμα, τα γερμανικά στρατεύματα εκτέλεσαν τους Κακολύριανους και άλλους έξι κατοίκους γειτονικών χωριών. Ωστόσο, μέχρι σήμερα το Κακολύρι δεν έχει αναγνωριστεί από το κράτος ως ένα από τα μαρτυρικά χωριά της Ελλάδος.

Στο πλαίσιο διατήρησης της ιστορικής μνήμης, το Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Ταξιαρχών οργανώνει τον 1ο Αγώνα Δρόμου Θυσίας «Κακολύρι 1944», ως μέρος των εκδηλώσεων για τα γεγονότα της 24ης Μαΐου 1944.

Ο αγώνας περιλαμβάνει τρεις διαδρομές:

  • Αγώνας δρόμου 10 χλμ., το Σάββατο 17 Ιουνίου, στις 19:00. Η εκκίνηση του αγώνα θα δοθεί από τη Γέφυρα της Σκοτεινής. Περνάει μέσα από τα χωριό Πύργος, μέσω του μονοπατιού του Μύλου του Σαντά στο χωριό Ανδρωνιάνοι, μέσω χωματόδρομου στο χωριό Ταξιάρχες (Κακολύρι), συνεχίζει μέσω του οικισμού Γιάννηδες και τερματίζει στο Μνημείο Εκτελεσθέντων.
  • Αγώνας δρόμου 5 χλμ., το Σάββατο 17 Ιουνίου, στις 19:05. Η εκκίνηση του αγώνα θα δοθεί από τη Γέφυρα της Σκοτεινής. Περνάει μέσα από τα χωριά Ταξιάρχες και Γιάννηδες και τερματίζει στο Μνημείο Εκτελεσθέντων.
  • Αγώνας δρόμου 1,5 χλμ. για παιδιά, την Κυριακή 18 Ιουνίου, στις 10:00. Ο αγώνας θα έχει ως αφετηρία τη θέση Βουνάκι στους Ταξιάρχες. Θα συμμετέχουν μαθητές σχολείων και όποιος άλλος επιθυμεί. Η διαδρομή του αγώνα συμβολίζει τη διαδρομή την οποία έκαναν οι εκτελεσθέντες Κακολύριανοι από το σημείο συγκέντρωσης στους προς τον τόπο εκτελέσεως.

Η συμμετοχή στους αγώνες είναι δωρεάν ενώ η τελική ημερομηνία συμμετοχής στην πλατφόρμα εγγραφών είναι η Τρίτη 13 Ιουνίου.

ΑKROPOLIS JET RAID 2023

Ο αγώνας τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος και διοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ταξιαρχών με τη στήριξη του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου, φορέων των τοπικών διαμερισμάτων Ταξιαρχών, Πύργου, Ανδρονιάνων και Γιάννηδων, της εταιρείας ΔΕΗ Α.Ε και υποστηρίζεται από ομάδες εθελοντών από όλη την Εύβοια.  

Οι συμμετέχοντες των 10km και 5km στις 17 Ιουνίου που έχουν εγγραφεί μέσω πλατφόρμας, θα πρέπει να βρίσκονται στον τερματισμό, στον τόπο εκτελέσεως στον Ιερό Ναό Αγίου Συμεών, για τα διαδικαστικά και την μετέπειτα μεταφορά τους με βανάκι στην αφετηρία των αγώνων, τουλάχιστον 2 ώρες πριν την έναρξη των αγώνων.

Οι συμμετέχοντες των 10km και 5km στις 17 Ιουνίου που θα θελήσουν να εγγραφούν αυτοπροσώπως, εκτός πλατφόρμας, την ημέρα των αγώνων, θα πρέπει να βρίσκονται στον τερματισμό, στον τόπο εκτελέσεως στον Ιερό Ναό Αγίου Συμεών, τουλάχιστον 3 ώρες πριν την έναρξη των αγώνων για τα διαδικαστικά και την μετέπειτα μεταφορά τους με βανάκι στην αφετηρία.

Οι συμμετέχοντες του 1,5km στις 18 Ιουνίου θα πρέπει να βρίσκονται στην αφετηρία, στους Ταξιάρχες Κύμης, τουλάχιστον 1 ώρα πριν την έναρξη του αγώνα.

Στους συμμετέχοντες θα απονεμηθούν μετάλλια και θα διανεμηθεί από ένα t-shirt ΔΩΡΕΑΝ.

Πληροφορίες στο site μας: https://www.dromosthisias.gr

Τηλ: 697 28.08.290 (11:00-14:00 – 18:00-21:00)

Email: kakolyrisylogos@gmail.com

FB: https://www.facebook.com/profile.php?id=100018061984646

Εγγραφείτε και ενημερωθείτε για τον λεπτομερή χάρτη των διαδρομών και των σημείων τροφοδοσίας ακολουθώντας τα παρακάτω links:

Εγγραφές: Δρόμος Θυσίας 2023, Κακολύρι/Ταξιάρχες (1944)

Η διαδρομή

SHARE

Παρακαλώ περιμένετε…