13 Απριλίου 2024

H Lynn Hill και η παρέα της στον «αναρριχητικό παράδεισο» των Μανικίων – Τι μας λέει ο θρύλος της αναρρίχησης

Η Lynn Hill και η Mariona Marti Sans βρέθηκαν για δύο εβδομάδες στα Μανίκια, στην Εύβοια. Εκπρόσωποι του Δήμου Κύμης Αλιβερίου και του Manikia Project είχαν την ευκαιρία να κάνουν μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για τον ανερχόμενο, παγκόσμιο αναρριχητικό προορισμό των Μανικίων και το μέλλον του.  

Μια από τις αθλήτριες που φιγουράρει στη λίστα μεταξύ των κορυφαίων αναρριχητών του πλανήτη, η Lynn Hill, πραγματοποίησε πολυήμερο ταξίδι στα Μανίκια, που εγκαθιδρύονται πλέον ως ένας από τους παγκόσμιους αναρριχητικούς προορισμούς. Η ίδια, σε ανάρτησή της στο Instagram, τις χαρακτήρισε τις πρώτες «καθαρά αναρριχητικές διακοπές» που κάνει εδώ και μια εικοσαετία, από τότε που γεννήθηκε ο γιος της.

«Ήταν τόσο διασκεδαστικό να σκαρφαλώνω σε διαφορετικό βράχο κάθε μέρα με τους φίλους μου από τρεις διαφορετικές χώρες! Οι ντόπιοι ήταν πολύ φιλικοί και κάθε μέρα στήνουν νέες διαδρομές! Μέχρι στιγμής, δεν έχει πολύ κόσμο από πολλούς αναρριχητές, αλλά μπορώ να φανταστώ ότι θα γίνει πιο δημοφιλής στο μέλλον!», ανέφερε επίσης στην ανάρτησή της.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Lynn Hill (@_linacolina_)

Μαζί της σε αυτές τις διακοπές, που διήρκεσαν περίπου δύο εβδομάδες, ήταν και η επίσης γνωστή αναρριχήτρια, Mariona Marti Sans από την Καταλονία, καθώς και ο Javier Paramo Muns. Εκπρόσωποι του Δήμου Κύμης Αλιβερίου και του Manikia Project είχαν την ευκαιρία να κάνουν μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για το αναρριχητικό πεδίο στα Μανίκια και το μέλλον του.  

Η Lynn Hill και η Mariona Marti Sans συζητούν με εκπροσώπους του Δήμου Κύμης Αλιβερίου και του Manikia Project στα Μανίκια
Η Lynn Hill, η Mariona Marti Sans και ο Javier Paramo Muns, συζητούν με εκπροσώπους του Δήμου Κύμης Αλιβερίου και του Manikia Project

Όπως τόνισε η Hill, τα Μανίκια θα αναπτυχθούν πολύ περισσότερο στο μέλλον. «Υπάρχει πολύ μέλλον εδώ γιατί ο βράχος είναι τεράστιος. Θα αναπτυχθεί με τον καιρό. Υπάρχουν τόσα πολλά βράχια που μπορείς να έρθεις περισσότερες από μια φορές».

Παράλληλα, χαρακτήρισε μοναδικά τα είδη του βράχου που υπάρχουν στα Μανίκια, του ασβεστόλιθου και του τούφα, που δεν υπάρχουν στην Αμερική. 

Η Marti συμφώνησε, προσθέτοντας ότι είναι πολύ καλές οι διαδρομές που έχουν φτιαχτεί, «είναι καθαρισμένες, είναι ασφαλείς, όλα τα μονοπάτια είναι πολύ καλά και με καλή σηματοδότηση. Είναι πολύ εύκολο, δεν θα χαθείς ποτέ. Είναι ένα ακόμα σημείο στο οποίο νομίζω ότι έχει γίνει καλή δουλειά», σημείωσε. Μάλιστα επεσήμανε ότι τα Μανίκια είναι μια περιοχή που θα συστήσει και σε άλλους αναρριχητές για να την επισκεφθούν.

Η Lynn Hill στα Μανίκια
Η Lynn Hill με την παρέα της στα Μανίκια

«Έχετε έναν παράδεισο εδώ. Μην τον αλλάξετε», σημείωσε ο Paramo, καθώς τονίστηκε ιδιαίτερα στη συζήτηση ότι για να διατηρηθεί αυτός ο μικρός παράδεισος, θα πρέπει να αποτραπεί η άναρχη προσέλευση. Να είναι σαφές στον καθένα -όπως επεσήμανε η Hill- πού μπορεί να παρκάρει, πού μπορεί να πηγαίνει με το βαν του και πού δεν επιτρέπεται να πηγαίνει. Η Marti μάλιστα συμπλήρωσε πως έχει δει τόπους, μεταξύ των οποίων και τον δικό της, να χάνουν την μαγεία τους λόγω αυτού. Η Hill έθιξε επίσης το θέμα της ανακύκλωσης, ένα θέμα για το οποίο είναι πολύ ευαισθητοποιημένη και σημείωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει καλύτερη δουλειά σε αυτόν τον τομέα. 

Ένα ακόμα στοιχείο που κάνει τα Μανίκια ωραίο προορισμό για τους αναρριχητές, όπως τόνισαν όλοι, είναι το γεγονός ότι υπάρχουν τριγύρω πολλά μικρά χωριά και μπορείς να γνωρίσεις και να συναναστραφείς με τους ντόπιους, στο φαγητό, στα μαγαζιά, στα ψώνια κα. Και αυτές οι επαφές κάνουν το ταξίδι ακόμα πιο ιδιαίτερο.

Η συζήτηση έκλεισε με μια υπόσχεση: ότι κάποια στιγμή θα επιστρέψουν στα Μανίκια. 

Η Lynn Hill  στα Μανίκια
Η Lynn Hill στα Μανίκια
Λίγα λόγια για τη Hill

Η Lynn Hill είναι ένας ζωντανός θρύλος αφού άλλαξε τον ορισμό του τι είναι εφικτό στην αναρρίχηση. Σε μια εποχή όπου οι άντρες ήταν οι απόλυτοι κυρίαρχοι, η Hill ήταν η πρώτη που κατάφερε να αναρριχηθεί ελεύθερα στον εντυπωσιακό τοίχο The Nose στο El Capitan, ύψους 900 μέτρων, στο Εθνικό πάρκο του Yosemite, χρησιμοποιώντας μόνο τα χέρια και τα πόδια της και καμία βοήθεια από σταθερά σχοινιά.

Πάνω από δεκαεννέα χρόνια αργότερα, ο Tommy Caldwell και η Hill εξακολουθούν να είναι οι μόνοι δύο άνθρωποι στον κόσμο που έχουν καταφέρει να κάνουν μια εντελώς ελεύθερη μονοήμερη ανάβαση στο The Nose.

SHARE

Παρακαλώ περιμένετε…