Ελάτε να μαγειρέψουμε με τις τοπικές παραδοσιακές συνταγές της Εύβοιας. Βρείτε παραδοσιακές συνταγές του τόπου μας, για φαγητά και γλυκά. Θέλετε να προτείνετε τη δική σας συνταγή; Μπορείτε να τη στείλετε στο email μας, info@visit-kimi-aliveri.gr.
Κουρκουμπίνες ή Γκόγκλιες
Υλικά
- 1 1/2 κ. αλεύρι Γ.Ο.Χ.
- 1 ποτηράκι κρασιού γάλα,
- 1/2 ποτ. κρασιού λάδι,
- 1 φλ.τσαγιού κεφαλοτύρι τριμμένο στο ψιλό τρίφτη,
- 1κ.σ. αλάτι΄
- 1φλ.νερό χλιαρό.
Εκτέλεση
- Βάζουμε το αλεύρι σε μεγάλο μπολ-λεκάνη, ρίχνουμε το λάδι προσθέτουμε το γάλα, το τριμμένο τυρί και λίγο-λίγο το νερό. Ζυμώνουμε μαλακή ζύμη, αφήνουμε 30' να ξεκουραστεί η ζύμη μας.
- Παίρνουμε κομματάκια ζύμης, τα ανοίγουμε σε μακριά μπαστουνάκια(όπως δείχνουν οι φωτογραφίες).
- Με ένα μαχαιράκι κόβουμε μικρά κομματάκια, 5εκ. περίπου και τα ''σκαφώνουμε' 'με τα δυο μας δάχτυλα. Αραδιάζουμε τις κουρκουμπίνες μας σε έναν δίσκο ή ταψί αλευρωμένο.
- Παίρνουμε την μεγαλύτερη κατσαρόλα μας και βάζουμε νερό να βράσει. Ρίχνουμε τα μακαρόνια ανακατεύοντας τακτικά, βράζουμε για 15' με 20', στραγγίζουμε καλά.
- Σε ένα μπρικάκι, κατσαρολάκι, ζεσταίνουμε λάδι καλά! όσοι θέλουν μπορούν να κάψουν βούτυρο! Σε πυρέξ πασπαλίζουμε τυρί τριμμένο ,ρίχνουμε λίγα μακαρόνια, πάλι τυρί-μακαρόνια, έως ότου να τελειώσουν τα υλικά μας ,τελειώνουμε με τυρί. Απάνω ρίχνουμε το καυτό λάδι ή βούτυρο και
Σερβίρουμε τις κουρκουμπίνες με μπόλικο τυρί τριμμένο ή και σάλτσα.
Κόκορας Κρασάτος
Η συνταγή, που ακολουθεί, είναι αυτή του κρασάτου κόκορα, ο οποίος αποτελεί σπεσιαλιτέ των ορεινών χωριών της Εύβοιας, οι ταβέρνες των οποίων είναι ειδικευμένες στη μαγειρική του με τη συνοδεία ζυμαρικών (μακαρόνια, γκόγκλιες).
Υλικά
- 1 κόκορας
- 1 ποτήρι του νερού κρασί μαύρο
- 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
- Μισή κούπα ελαιόλαδο
- Μισό κιλό ντομάτες ώριμες και 1 πιπεριά
- Λίγο αλάτι
- 1 κρεμμύδι τριμμένο και 1 πιπεριά πράσινη
- Αλάτι, πιπέρι και 1κουταλάκι ζάχαρη
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε, καψαλίζουμε τον κόκορα και τον κόβουμε σε κομμάτια ( μερίδες). Πλένουμε τα κομμάτια, τα σκουπίζουμε και τα αλλατοπιπερώνουμε. Βάζουμε σε ένα τηγάνι να κάψει το λάδι με τη μία κουταλιά βούτυρο και τσιγαρίζουμε τα κομμάτια τόσο, όσο χρειάζεται για να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές. Τα βγάζουμε τότε από το τηγάνι και τα τοποθετούμε σε μία κατσαρόλα.
Στο τηγάνι που τσιγαρίσαμε τον κόκορα, ρίχνουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και το καβουρδίζουμε και αυτό μέχρι να πάρει το χρυσόξανθο χρώμα. Προσθέτουμε δύο κουταλιές της σούπας αλεύρι, το ανακατεύουμε συνεχώς και ρίχνουμε το κρασί, συνεχίζοντας το ανακάτεμα για να μην σβολιάσει. Σε λίγο ρίχνουμε και το χυμό της ντομάτας ή τον ανάλογο πελτέ, διαλυμένο με λίγο νερό. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα και όταν πάρει 2-3 βράσεις, ρίχνουμε τη σάλτσα μέσα στην κατσαρόλα με τα κομμάτια του κόκορα.
Τοποθετούμε την κατσαρόλα στη φωτιά και συμπληρώνουμε εάν χρειάζεται λίγο νερό. Επίσης, ρίχνουμε μία κουταλιά βούτυρο, τη ζάχαρη, μία πιπεριά κομμένη σε μεγάλα κομμάτια και αλατοπίπερο. Αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει παρακολουθώντας τη βράση του.
Το φαγητό μπορεί να συνοδευτεί με ζυμαρικά, με πιλάφι ή με πατάτες.
Μπακαλιάρος πλακί
Υλικά
Ρίχνουμε στο ταψί Νο 34 κατά σειρά:
- 1/2 πιάτο βαθύ κρεμμύδια κομμένα φετούλες λεπτές
- 1 κουταλιά ντοματοπελτέ
- πιπέρι
- 6 σκελίδες σκόρδο, φετίτσες
- 1 κιλό ντομάτες ψιλοκομμένες και αποφλοιωμένες
- 2 φλιτσάνια μαϊαντανό, ψιλοκομμένο
- 2 φλιτσάνια λάδι και από πάνω βάζουμε ένα κιλό μπακαλιάρο, κομματάκια πολύ καλά ξαλμυρισμένα.
Πάνω στον μπακαλιάρο στρώνουμε ροδέλες ντομάτας και τον σκεπάζουμε τελείως, μετά πασπαλίζουμε τις ροδέλες με φρυγανιά και ψήνουμε στους 180 βαθμούς, να χυλώσει η σάλτσα του. Νερό δεν προσθέτουμε, γιατί βγάζουν οι ντομάτες χυμό, αλλά εάν δούμε ότι χρειάζεται συμπληρώνουμε λίγο.
Παραδοσιακές χυλοπίτες χωριάτικες
Υλικά
- 4 αυγά
- 1 κιλό αλεύρι χωριάτικο
- ¼ σιμιγδάλι ψιλό
- γάλα
Εκτέλεση
Ζυμώνετε όλα τα υλικά μαζί ώστε να έχετε μία ζύμη σκληρή. Ανοίγετε φύλλα με νισεστέ, τα απλώνετε επάνω σε καθαρά τραπεζομάντιλα να στεγνώσουν λίγο και κόβετε σε λωρίδες στενόμακρες με το μαχαίρι ή με το ειδικό μηχάνημα. Στη συνέχεια απλώνετε ξανά να στεγνώσουν για 4-5 ημέρες μέσα σε σκιά.
Αποθηκεύετε σε χαρτόκουτα με λαδόκολλα.
Κολοκυθολούλουδα
Υλικά για την γέμιση
- 1/2 ποτήρι φέτα τριμμένη
- πιπέρι
- 1/2 ποτήρι κεφαλοτύρι τριμμένο
- 1 αυγό
- 2 κουταλιές δυόσμο ψιλοκομμένο
- 1-2 κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Εκτέλεση
Τα γεμίζουμε, τα βουτάμε σε κουρκούτι και τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι. Ωραία γίνονται και έτσι:
Βάζουμε μέσα ένα κομματάκι κεφαλοτύρι μακρόστενο, τα βουτάμε σε κουρκούτι και τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι.
Κουρκούτι
Χτυπάμε 1- 1/2 φλιτσάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 2 κουταλάκια λάδι, 1 αυγό, 1 φλιτσάνι γάλα περίπου,μπορεί και πιο πολύ και αν θέλουμε λιγη μυζήθρα βαρελίσια.
Γαρίδες σαγανάκι
Υλικά
- 1 κιλό ντομάτες ψιλοκομμένες
- 10 γαρίδες βρασμένες
- 1 κρασοπότηρο χυμό ντομάτας
- αλατοπίπερο
- 3 σταγόνες ταμπάσκο
- 2 ξερά κρεμμύδια τριμμένα
- 150 γρ. φέτα τριμμένη
- λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 200 γρ. κασέρι τριμμένο
- πιπέρι
- λίγο λεμόνι
- 1 ποτήρι ζουμί από τις γαρίδες που έβρασαν
- 1 κρασοπότηρο λάδι
- 2 πιπεριές πράσινες, λεπτές ροδέλες
Εκτέλεση
Βράζουμε πολύ λίγο τις γαρίδες, γιατί αν βράσουν αρκετά σκληραίνουν και τους ρίχνουμε το χυμό λεμονιού.Σοτάρουμε λίγο το κρεμμύδιμε λάδι, ρίχνουμε αλατοπίπερο ντομάτες και το ζουμί, από τις γαρίδες και το αφήνουμε να γίνει η σάλτσα πηχτή.
Σε ένα ταψί προσθέτουμε τη μισή σάλτσα, από πάνω τις γαρίδες με το τσόφλι τους, το ταμπάσκο, τα τυριά και τέλος την υπόλοιπη σάλτσα και το μαϊντανό και ψήνουμε 15 λεπτά περίπου σε μέτριο φουρνο.Σερβίρεται
Τυροπιτάρες
Υλικά
Ζύμη
- 1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 φλιτσανάκι λάδι, αλάτι δεν βάζουμε
- νερό χλιαρό όσο πάρει για να γίνει η μια μαλακή ζύμη
Γέμιση
- 1 πιάτο βαθύ γεμάτο μυζήθρα βαρελίσια αλμυρή
- 1 αυγό, εάν θέλουμε γίνεται και χωρίς αυγό, λίγο πιπέρι και τα ανακατεύουμε όλα πολύ καλά.
Εκτέλεση
Ανοίγουμε λεπτό φύλλο και το κόβουμε έτσι ώστε το μήκος του να είναι περίπου 30 πόντοι και το φάρδος 25 περίπου , το κανονίζουμε με το μάτι.Γυρίζουμε τις άκρες του αυτιού προς τα μέσα στο μήκος και μετά το διπλώνουμε 3 φορές να κλείσει σαν φάκελος.
Στην μεσιανή βόλτα, βάζουμε αρκετή μυζήθρα και την απλώνουμε σαν μαρμελάδα.Μετά διπλώνουμε το φύλλο με τις άκρες προς τα μέσα για να μην βγαίνει το τυρί και σχηματίζουμε φάκελο.
Βάζουμε σε τηγάνι μπόλικο σπορέλαιο και αφού κάψει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε την τυροπιτάρα με το άνοιγμα προς τα κάτω.Αφού ροδίσει ελαφρά, γυρίζουμε να ροδίσει και από την άλλη πλευρά.
Σερβίρονται καυτές.Με αυτόν τον τρόπο φτιάχνουμε όλες τις τυροπιτάρες.Εάν θέλουμε μαζί με την μυζήθρα βάζουμε λίγο κεφαλοτύρι τριμμένο.
Τραχανάς
Υλικά
- 1-1/2 κιλό αλεύρι κίτρινο
- 1/2 κιλό σιμιγδάλι ψιλό
- 1/2 κιλό αλεύρι άσπρο
- 4 κουταλιές αλάτι
- 1 κιλό περίπου γάλα
Εκτέλεση
Ζυμώνουμε μια μαλακή ζύμη, κόβουμε κομματάκια και τα απλώνουμε το βράδυ να στεγνώσουν.Το πρωί τα τριβουλιάζουμε με τα χέρια μας και μετά τα περνάμε από κόσκινο τρυπητό και βγαίνουν μικρά κομμάτια.Τα απλώνουμε στον ήλιο να ξεραθούν και όποτε θέλουμε βράζουμε σούπα
Χταπόδι κρασάτο
Υλικά
- 1 μεγάλο χταπόδι,
- 1 κρεμμύδι,
- 1 ποτήρι κρασί,
- 1/4 ποτήρι λάδι,
- 1 1/2 ποτήρι νερό,
- ξύδι,
- πιπέρι,
- δάφνη,
- ρίγανη
- αλάτι.
Εκτέλεση
Πλένουμε το χταπόδι πολύ καλά, και το ρίχνουμε με το νερό σε μια κατσαρόλα να βράσει ολόκληρο. Μόλις μαζέψει το βγάζουμε από το νερό. Στη συνέχεια το κόβουμε κομματάκια και το βάζουμε μαζί με ψιλοκομμένο κρεμμύδι και λάδι να τσιγαριστεί στο λάδι και το σβήνουμε με κρασί. Προσθέτουμε το ξύδι, το πιπέρι, τη δάφνη, τη ρίγανη και το νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά για 20’ προσθέτοντας λίγο αλάτι. Το βράσιμο είναι ανάλογα με το μέγεθος του χταποδιού.
Ψαρόσουπα Κύμης
Υλικά
- 1 κιλό βακαλάος φρέσκος
- 5-6 πατάτες μεγάλες
- 5 καρότα
- 2 κρεμμύδια
- 2 κλωνάρια σέλινο
- λάδι
- αλάτι - πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες, τα καρότα, το σέλινο και τα κρεμμύδια και τα τοποθετούμε στην κατσαρόλα. Πάνω από τα λαχανικά τοποθετούμε τα ψάρια και ρίχνουμε νερό και το λάδι μέχρι να σκεπαστούν τα υλικά. Βράζουμε σε δυνατή φωτιά σκεπασμένα για 20 λεπτά και συμπληρώνουμε με λίγο ζεστό νερό και λάδι αν χρειαστεί. Συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 5 λεπτά, στύβουμε 4 λεμόνια και τα προσθέτουμε στο φαγητό. Αφήνουμε να πάρει μια ακόμα βράση, αλατοπιπερώνουμε και το αφήνουμε 5 λεπτά πριν σερβίρουμε.
Ψάρι πλακί
Υλικά
- 6 μερίδες φέτα ψάρι (σφυρίδα η μαγιάτικο)
- 4-5 κρεμμύδια
- 6-7 πατάτες
- τομάτα φρέσκια
- 1 ποτήρι λάδι
- σκόρδο
- αλάτι – πιπέρι
Εκτέλεση
Τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια στο λάδι .Κόβουμε στο multi την μισή ποσότητα τομάτας και την άλλη μισή στο χέρι. Ρίχνουμε στο κρεμμύδι την τριμμένη στο multi τομάτα, το μαϊντανό και το σκόρδο και αφήνουμε να πάρει βράση. Προσθέτουμε έπειτα τις τεμαχισμένες πατάτες και τις αφήνουμε να βράσουν μαζί με την σάλτσα για 10 λεπτά. Ρίχνουμε το μίγμα σε ταψί και τοποθετούμε βυθίζοντας σ’ αυτό τα ψάρια προσθέτοντας και τη υπόλοιπη τομάτα, το λάδι, το αλάτι και το πιπέρι. Τέλος, ψήνουμε στο φούρνο για 25 λεπτά. Σερβίρουμε σε πιατέλα η ανά μερίδα και γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Σπαγγέτι με θαλασσινά από την Κύμη
Υλικά
- ½ κιλό ή 12 μεγάλες γαρίδες
- 30 τεμάχια μύδια σε ψίχα
- 4 μέτρια καλαμάρια σε κομμάτια
- μισή πράσινη πιπεριά σε κυβάκια
- μισή κόκκινη πιπεριά σε κυβάκια
- 1 κρεμμύδι κομμένο στο multi
- μισό ποτήρι λάδι
- τομάτα φρέσκια και πελτέ
- ½ κιλό μακαρόνια
Εκτέλεση
Σοτάρουμε το κρεμμύδι και τις πιπεριές με το λάδι, προσθέτουμε τα μύδια και έπειτα από 5 λεπτά και τις γαρίδες. Σβήνουμε με λίγο κρασί και 5 λεπτά μετά προσθέτουμε την τομάτα και τον πελτέ. Βράζουν όλα μαζί και, τέλος, ρίχνουμε και τα μακαρόνια. Αφού βράσουν al dente, σβήνουμε την φωτιά και σερβίρουμε γαρνίροντας με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Όλα τα εδέσματα συνοδεύονται από τα τοπικά κρασιά
ΓΛΥΚΑ
Λουκουμάδες
Υλικά
- 1 ποτήρι χλιαρό νερό
- 1 ποτήρι χλιαρό γάλα
- 3 ποτήρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουταλιά ζάχαρη
- μισή κουταλιά αλάτι
- 4 φακέλους ξηρή μαγιά
- 1 ποτηράκι ούζο
Εκτέλεση
Λιώνουμε τη μαγιά στο νερό. Ρίχνουμε το γάλα, το αλάτι, το σπορέλαιο, τη ζάχαρη, το ούζο και τέλος το αλεύρι, προσέχοντας να μην γίνει ο χυλός μας πολύ πηχτός. Μπορεί να χρησιμοποιήσουμε όλο το αλεύρι ή και περισσότρο εάν χρειάζεται. Σκεπάζουμε για να διπλασιαστεί ο χυλός μας. Βάζουμε σε πλατιά κατσαρόλα αρκετό σπορέλαιο να κάψει. Βουτάμε το κουταλάκι μας σε ένα ποτηράκι με λάδι και παίρνουμε κομματάκια από το χυλό και τα αδειάζουμε στην κατσαρόλα. Ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν, αφού πρώτα χαμηλώσουμε τη φωτιά μας, για να ψηθούν μέσα χωρίς να καούν. Στην συνέχεια τους βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί με τρυπητή κουτάλα και αφού στραγγίσουν τους βάζουμε σε πιατέλα τους περιλούουμε με μέλι και τους πασπαλίζουμε κανέλα. Εάν δεν θέλουμε γάλα ρίχνουμε μόνο νερό.
Καρυδάκι γλυκό
Υλικά
- 1-1/2 κιλό φρέσκα καρυδάκια
- 1-1/2 κιλό ζάχαρη
- 1 φλούδα κανέλας
- λίγα γαρίφαλα
- μοσχοκάρυδο
- χυμό 2 λεμονιών
- 1/2 φλιτζάνι μέλι
Εκτέλεση
Ξύνουμε τα καρύδια για να βγει το λεπτό φλούδι τους. Μετά ανοίγουμε μία τρύπα με πρόκα και τα βάζουμε σε μπόλικο νερό να μαλακώσουν. Αλλάζουμε το νερό τους 2-3 φορές. Επειτα τα στραγγίζουμε, τα ρίχνουμε σε κρύο νερό και τα αφήνουμε 1-2 μέρες ή μέχρι να ξεπικρίσουν, αλλάζοντας το νερό πρωί μεσημέρι, γράδυ. Στην συνέχεια τα ξαναστραγγίζουμε καλά.
Βράζουμε τη ζάχαρη με 3 φλιτζάνια νερό 2-3 λεπτά και αδειάζουμε μέσα τα καρυδάκια. Όταν πάρουν βράση, τα τραβάμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε 24 ώρες. Κατόπιν τα βγάζουμε από το σιρόπι χρησιμοποιώντας μια κουτάλα τρυπητή και βράζουμε το σιρόπι σε δυνατή φωτιά, σχεδόν μέχρι να δέσει. Ξαναρίχνουμε μέσα τα καρυδάκια και τα βράζουμε μέχρι να δούμε ότι το γλυκό μας έχει δέσει.Προς το τέλος προσθέτουμε λίγο μοσχοκάρυδο, τα γαρίφαλα το μέλι και το χυμό λεμονιού. Το αφήνουμε 24 ώρες και εάν το σιρόπι δεν είναι αρκετά δεμένο, το ξαναβράζουμε λίγο.
Αμυγδαλωτά
Υλικά
- 1500 γρ.αμυγδαλόψιχα ασπρισμένη και κομμένη στο μούλτι, σαν τραχανάς
- 3 φλιτζάνια ζάχαρη
- 8 βανίλιες άρωμα ή 6-8 ασπράδια
- 6 κουταλιές φρυγανιά ή σιμιγδάλι ψιλό
Εκτέλεση
Ξεραίνουμε λίγο τα αμύγδαλα στο φούρνο, τα κόβουμε στο μούλτι, στην συνέχεια τα ανακατεύουμε με άλλα υλικά και τέλος ρίχνουμε τα ασπράδια που τα έχουμε χτυπήσει για να γίνουν αραιή μαρέγκα και ζυμώνουμε, ώστε να ενωθούν όλα μαζί.
Στην συνέχεια, πλάθουμε τα αμυγδαλωτά σε σχήμα ωοειδές, τα βάζουμε σε καλά βουτυρωμένο ταψί και τα ψήνουμε στους 175 βαθμούς στον αέρα 20 λεπτά περίπου.Όταν ψηθούν και βγουν από το φούρνο, τα βουτάμε σε ανθόνερο, τα ακουμπάμε σε χνουδωτή πετσέτα και αφού μισοστεγνώσουν, τα τυλίγουμε σε ζάχαρη άχνη. Μετά από αρκετές ώρες τα ξανατυλίγουμε σε άχνη και τα φυλάσσουμε σε τάπερ.