08 Μαΐου 2024

Με μεγάλη επιτυχία διοργανώθηκε ο χορός της Καμάρας στο Αλιβέρι

Με μεγάλη συμμετοχή του κόσμου πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα του Πάσχα η γιορτή της Καμάρας, στο Αλιβέρι της Εύβοιας. Τη διοργάνωση είχε αναλάβει ο Δήμος Κύμης Αλιβερίου, υπό την αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Σοφία Βότση και τον πρόεδρο της Κοινότητας Αλιβερίου, Προκόπη Αλέξη, ενώ το «παρών» έδωσε και ο αντιδήμαρχος ΔΕ Ταμυνέων, Γιώργος Στρουμπούλης.  

Ο χορός της Καμάρας είναι ένα έθιμο του Αλιβερίου που γιορτάζεται κάθε δεύτερη μέρα του Πάσχα στο προαύλιο του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Γεωργίου Αλιβερίου. Οι συμμετέχοντες φορούν στο πέτο ένα κόκκινο γαρύφαλλο και σύρουν τον χορό. Τα λόγια του χορού, που είναι το δημοτικό τραγούδι «Της Άρτας το γεφύρι», απαγγέλλει φωναχτά ένας και οι υπόλοιποι συμμετέχοντες στο χορό τα επαναλαμβάνουν. 

Το έθιμο, που χρονολογείται από το 1850 περίπου, έχει τις ρίζες του στην περίοδο της ανέγερσης του ναού του Αγίου Γεωργίου από Ηπειρώτες κτίστες, οι οποίοι χόρεψαν το εν λόγω τραγούδι την ημέρα της αποπεράτωσης του ναού. 

Το πρωί τελέστηκε με λαμπρότητα η εορτάσιμη Αρχιερατική Θεία Ακολουθία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, προεξάρχοντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Καρυστίας και Σκύρου κ.κ. Σεραφείμ, όπου μετά το πέρας της Θείας Ευχαριστίας προέστη της λιτανείας της εικόνος του Αγίου Γεωργίου πέριξ του Ιερού Ναού. Είχε προηγηθεί ο Πανηγυρικός Εσπερινός και η παραδοσιακή λιτάνευση των Ιερών Λειψάνων και της Εικόνας του Αγίου Γεωργίου στους κεντρικούς δρόμους της πόλης του Αλιβερίου, το απόγευμα της ημέρας του Πάσχα. 

Το απόγευμα της Δευτέρας του Πάσχα, μετά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία Εσπέρας, αναβίωσε το έθιμο του χορού της Καμάρας στον περίβολο του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου. Στην κεφαλή του χορού βρέθηκαν οι παλαιότεροι σε ηλικία, τους οποίους ακολουθούσαν άντρες και γυναίκες, έφηβοι και μικρά παιδιά. Ο δήμος Κύμης Αλιβερίου για τα κεράσματα που ακολούθησαν μετά το τέλος του.

Παρακαλώ περιμένετε…