10 Ιουλίου 2024

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τη θυσία των αδελφών Χαρτσά

Την Κυριακή 14 Ιουνίου, στις 11 το πρωί.

Ο Δήμος Κύμης Αλιβερίου διοργανώνει εκδήλωση, για να τιμήσει την μνήμη των αδελφών Χαρτσά, οι οποίοι συνελήφθησαν και εκτελέστηκαν από τα Ιταλικά στρατεύματα στην κατοχής.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 14 Ιουνίου, στις 11 το πρωί, στο χώρο του μνημείου, που έχει κατασκευαστεί για τα ηρωικά αδέλφια, στο Χωνευτικό της Κύμης. 

Ο 28χρονος Νικολός και ο 18χρονος Παναγής Χαρτσάς εκτελέστηκαν μετά από φρικτά βασανιστήρια στις 3/3/1942 από τα ιταλικά στρατεύματα κατοχής για την αντιστασιακή δράση τους με την οργάνωση «Μίδας 614».

Ο Νικολός, που ήταν μέλος της αντιστασιακής οργάνωσης «Μίδας 614» του ταγματάρχη Ιωάννη Τσιγάντε, φυγάδευε Εγγλέζους και στρατιωτικούς από τις ανατολικές ακτές της Εύβοιας, συνέλεγε και έκρυβε συμμαχικό υλικό. Μαζί με τον αδερφό του Παναγή, ήταν από τους πρώτους αντιστασιακούς που εκτελέστηκαν στην Ελλάδα.

Συνελήφθησαν μετά από τυχαίο έλεγχο που τους έκαναν Ιταλοί στρατιώτες ενώ επέστρεφαν στο μαντρί τους, στο βουνό. Πάνω τους είχαν δείγματα από τα πυρομαχικά που είχαν ρίξει την ίδια ημέρα τα εγγλέζικα αεροπλάνα και τη λίστα με τα ονόματα των αντιστασιακών που θα παραλάμβαναν τα πυρομαχικά.

Φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν στο 1ο Δημοτικό Σχολείο, χωρίς να μαρτυρήσουν τα ονόματα των αντιστασιακών που θα παραλάμβαναν τα πυρομαχικά. Στις 3 Μαρτίου 1942 εκτελέστηκαν και θάφτηκαν πρόχειρα, πιο πάνω από το σημείο όπου έχει στηθεί το μνημείο, στο βουνό, εκεί όπου ήταν το μαντρί τους. Δύο ημέρες μετά, εξ αιτίας της λαϊκής κατακραυγής, τους ξέθαψαν και ετάφησαν με κανονική κηδεία στο νεκροταφείο του Προφήτη Ηλία.  

 

Παρακαλώ περιμένετε…