03 Νοεμβρίου 2023

Τα Μανίκια σε μεγάλο βρετανικό site για την αναρρίχηση

«Είναι τα Μανίκια ο επόμενος διεθνής αναρριχητικός προορισμός;», αναρωτιέται το βρετανικό site για την αναρρίχηση ukclimbing.com και αναλύει όλους τους λόγους που η απάντηση είναι καταφατική.

«Αν σκεφτείτε την αθλητική αναρρίχηση στην Ελλάδα, αμέσως σας έρχονται στο μυαλό η Κάλυμνος, το Λεωνίδιο και ίσως τα Μετέωρα για όσους γνωρίζουν. Αλλά υπάρχει ένας νέος υποψήφιος που έχει βγει στο προσκήνιο. Από την Αθήνα, μια δίωρη διαδρομή προς τα βορειοανατολικά του νησιού της Εύβοιας, αποκαλύπτει ένα τοπίο με ασβεστολιθικά βράχια που δεσπόζουν πάνω από ελαιώνες και διάσπαρτα μικρά χωριά. Ένα χωριό συγκεκριμένα, τα Μανίκια, ίσως έχει καθιερωθεί ως ο νέος διεθνής προορισμός αθλητικής αναρρίχησης». Έτσι ξεκινάει το αφιέρωμα του βρετανικού site για την αναρρίχηση ukclimbing.com, που παρουσιάζει τα Μανίκια ως τον επόμενο διεθνή αναρριχητικό προορισμό.

Μανίκια
Χωριό Μανίκια. Φωτογραφία: ©Βασίλης Συκάς, για τον Δήμο Κύμης-Αλιβερίου

Στη συνέχεια κάνει μια αναφορά για το πως ξεκίνησε όλο το εγχείρημα, με τους Γάλλους αναρριχητές που έφτιαξαν τις πρώτες διαδρομές και το φεστιβάλ της Petzl που διοργανώθηκε τον Μάιο του 2022.

Όπως τονίζει το δημοσίευμα, «τα Μανίκια πληρούν πολλές προϋποθέσεις για να χαρακτηριστούν προορισμό για την αθλητική αναρρίχηση», αναφέροντας τις διαδρομές που καλύπτουν ευρύ φάσμα βαθμών δυσκολίας, αλλά και το γεγονός ότι είναι καλά εξοπλισμένες.  Παράλληλα, αναφέρει το Manikia Project, από όπου μπορεί κανείς να συλλέξει πολλές πληροφορίες πριν οργανώσει ένα ταξίδι, ενώ κάνει προτάσεις για αναζήτηση καταλύματος και άλλων δραστηριοτήτων στην περιοχή, όπως μια βόλτα στον καταρράκτη των Μανικίων.

Καταρράκτης, χωριό Μανίκια. Φωτογραφία: ©Βασίλης Συκάς, για τον Δήμο Κύμης-Αλιβερίου
Καταρράκτης, χωριό Μανίκια. Φωτογραφία: ©Βασίλης Συκάς, για τον Δήμο Κύμης-Αλιβερίου

Παρακαλώ περιμένετε…