01 Μαΐου 2024

Δρ. Νικόλαος Χατζηαντωνίου: Ο δωρητής προσωπικών αντικειμένων του Γεώργιου Παπανικολάου γράφει για την επίσκεψή του στην Κύμη

Μια προσωπική αφήγηση, που περιγράφει τα γεγονότα που οδήγησαν στην Παρασκευή, 15 Σεπτεμβρίου 2023, μια ιστορική ημέρα για την Κύμη, την Ελλάδα, τη γενέτειρα του δρ. Γιώργου Ν. Παπανικολάου, και για την κλινική κυτταροπαθολογία, περιγράφει σε άρθρο του στο Acta Cytologica ο Δρ. Νικόλαος  Χατζηαντωνίου*. 

Ήταν η ημέρα που το ινστιτούτο Παπανικολάου διοργάνωσε εκδήλωση στην Οικία Παπανικολάου, όπου θα στεγαστεί και το μουσείο, στο πλαίσιο της αποδοχής δωρεάς προσωπικών αντικειμένων του Γεωργίου Παπανικολάου, από ομάδα γιατρών από το εξωτερικό.

Ανάμεσά τους, ο Δρ. Νικόλαος Χατζηαντωνίου, καθηγητής Κυτταρολογίας, σύμβουλος για την προληπτική ιατρική, την επιδημιολογική έρευνα και τη βέλτιστη ανάπτυξη πρακτικής προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. O Δρ. Χατζηαντωνίου είχε χρόνια επαφή με τον πρόεδρο του Μορφωτικού Συλλόγου Κύμης, Νικόλαο Πιτερό, ο οποίος είναι ένας άνθρωπος που ασχολείται με τον πολιτισμό και τώρα είναι επικεφαλής και του Λαογραφικού Μουσείου Κύμης.

Όπως περιγράφει στο άρθρο του ο Δρ. Χατζηαντωνίου με τίτλο «The Kymi Odyssey Honorary Ceremony and the Future G.N. Papanicolaou Museum: A Personal Appeal for Support, Enrichment, and Visitation» αρχικά υπήρχε σχεδιασμός για τη διοργάνωση στην Κύμη ενός τιμητικού συμποσίου με τίτλο «Οδύσσεια της Κύμης», όπου θα γιορταζόταν η ζωή και το έργο του Γεώργιου Παπανικολάου και είχε ως στόχο την προώθηση της ιδέας να γίνει ένα νέο μουσείου. Ενώ είχαν γίνει όλες οι ετοιμασίες, η πανδημία του Covid μετέφερε τη διοργάνωση. Ο επόμενος στόχος ήταν να γίνει στις 12-14 Μαΐου του 2021, ωστόσο η μακρά διάρκεια της πανδημίας του Covid δεν επέτρεψε στο συμπόσιο να γίνει πραγματικότητα.

Στο άρθρο του ο Δρ. Χατζηαντωνίου περιγράφει τη συνάντηση του με τον Dr. Carmichael που διέθετε προσωπικά αντικείμενα του Παπανικολάου και ήθελε να επιστρέψουν στη γενέτειρά του, την Κύμη. Τα αντικείμενα που δώρισε ο Δρ Carmichael περιλάμβαναν επιστολές, χρονολογημένες φωτογραφίες με αρνητικές εκτυπώσεις, ανώνυμες κυτταροπαθολογικές εκθέσεις υπογεγραμμένες από τον Δρ Παπανικολάου με την ορολογία Pap Class, επιστημονικά χειρόγραφα και έγγραφα, αναμνηστικά γραμματόσημα που κυκλοφόρησαν επίσημα στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα, αποκόμματα εφημερίδων και διάφορες δημοσιεύσεις, σημειώσεις από συνεντεύξεις, αλληλογραφία και σχετικά βιβλία.

Τελικά, διοργανώθηκε η ειδική τελετή της 15ης Σεπτεμβρίου 2023 όπου ο Δρ. Χατζηαντωνίου και 6 ακόμα ακαδημαϊκοί ταξίδεψαν από το εξωτερικό για να συμμετάσχουν σε αυτή την εκδήλωση και για να δωρίσουν υλικό για το μουσείο: Ο Dr. R. Marshall Austin έφερε προσωπικές επιστολές του Παπανικολάου, φωτογραφίες, τη βιογραφία του Dr. Carmichael και ένα πρωτότυπο αντίγραφο του «Άτλαντα της Αποφολιδωτικής Κυτταρολογίας» του Παπανικολάου. Η Dr. Mathilde E. Boon και ο Dr. Lambrecht Kok έφεραν βιβλία και βιογραφίες σε διάφορες γλώσσες. Ο Δρ. Χατζηαντωνίου έφερε ένα αντίτυπο του Papanicolaou Revisited, το οποίο είχε παραχωρήθηκε και υπογραφεί από τον κ. Ernest Knesel (CEO, President, CellSolutions LLC, Greensboro, NC, USA). Επισκέπτες ήταν επίσης η Dr. Amber D. Donnelly και η κα Debbie Jacobsmeier, η κα Sasha R. Milenkoff και από την Αθήνα, η Δρ. Παναγιώτα Μίκου από την  Επιστημονική Επιτροπή του Ινστιτούτου Παπανικολάου.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο του Δρ. Χατζηαντωνίου:

Published Article – The Kymi Odyssey Honorary Ceremony and the Future G.N. Papanicolaou Museum_ A Personal Appeal for Support, Enrichment, and Visitation

* Nikolaos Chantziantoniou; The Kymi Odyssey Honorary Ceremony and the Future G.N. Papanicolaou Museum: A Personal Appeal for Support, Enrichment, and Visitation. Acta Cytologica 2023; https://doi.org/10.1159/000535394

Παρακαλώ περιμένετε…