20 Φεβρουαρίου 2024

«Κύμης Αφηγήματα» σε Γυμνάσιο και Λύκειο Κύμης: Εκπαιδευτικό εργαστήριο «Καταγραφή και συλλογή προφορικών ιστοριών»

Σε συνέχεια των εκπαιδευτικών δράσεων που έλαβαν χώρα τον Δεκέμβρη, η ΑΜΚΕ diadrasis πραγματοποίησε το τριήμερο 6-8 Φεβρουαρίου 2024 το δεύτερο μέρος του προγράμματος «Κύμης Αφηγήματα», και συγκεκριμένα το εκπαιδευτικό εργαστήριο «Καταγραφή και συλλογή προφορικών ιστοριών» στο Γυμνάσιο και το Λύκειο Κύμης.

Το «Κύμης αφηγήματα» είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα της diadrasis για το «Λαογραφικό Μουσείο Κύμης».  Ανακαλύπτοντας μέσω της διαδραστικής μάθησης την πλούσια συλλογή του Λαογραφικού Μουσείου Κύμης, οι νέοι καλούνται να συνδέσουν τα εκθέματα του μουσείου με τις ζωντανές παραδόσεις και τη μνήμη της Κύμης, συλλέγοντας προφορικές ιστορίες.

 

Ειδικότερα, ορμώμενοι από τα εκθέματα του Λαογραφικού Μουσείου Κύμης, οι μαθητές διερεύνησαν κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων τα ήθη, έθιμα και παραδόσεις του τόπου τους. Μετά από αυτήν τους την προετοιμασία, στο εργαστήριο ανακάλυψαν τις καλές πρακτικές και τεχνικές συνέντευξης και απέκτησαν δεξιότητες για τη συλλογή και ψηφιοποίηση προφορικών ιστοριών.

Πλέον σε ομάδες των 2-3 ατόμων, έχουν ξεκινήσει την καταγραφή της προφορικής ιστορίας του τόπου τους βάσει των θεματικών που έχουν επιλέξει. Χοροί, τραγούδια, παραδοσιακά επαγγέλματα, συνταγές, μύθοι και τόσα άλλα θα δημιουργήσουν το ψηφιακό αποθετήριο «κουμιώτικης» μνήμης του Λαογραφικού Μουσείου, εμπλουτισμένου με πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό.

Οι μαθητές μαθαίνουν στην πράξη να αναγνωρίζουν την αξία της ανάλυσης, της σύνθεσης και της αξιολόγησης των συλλεχθέντων μαρτυριών για τη δημιουργία ενός σύντομου και περιεκτικού αφηγήματος. Καταγράφοντας την ανθρώπινη ματιά της μνήμης και των παραδόσεων ενισχύεται ο ρόλος και η σύνδεση των νέων της περιοχής με την κοινότητά τους, συμβάλλοντας παράλληλα στην προστασία της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου τους.

*Το παρόν έργο χρηματοδοτείται από το ΥΠΠΟ – Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Τμήμα Μουσείων Νεότερου Πολιτισμού, στο πλαίσιο του προγράμματός του για δράσεις Μουσείων και Συλλογών Νεότερου Πολιτισμού.

Στοιχεία επικοινωνίας: diadrasis@diadrasis.org

Επίσημη ιστοσελίδα έργου: http://www.diadrasis.org/el/awareness/kymi-s-stories

 

Παρακαλώ περιμένετε…